Den här lilla nordiska banken är först i världen med betalkort som mäter miljöpåverkan

Mäter koldioxidutsläpp för varje enskild transaktion.

Den finska affärsbanken Ålandsbanken är först i världen med att lansera ett miljövänligt betalkort som kan mäta kortinnehavarens miljöpåverkan. 

Ålandsbanken, utvecklaren till kortet, är en liten, finsk affärsbank med runt 700 anställda och har verksamhet på Åland, i Finland och Sverige. 

LÄS ÄVEN: Framtiden tillhör de företag som tar ansvar

Betalkortet som kallas Östersjökortet är inte bara miljövänligt genom att det är biologiskt nedbrytbart – det gör det också möjligt för kortinnehavaren att se hur mycket koldioxidutsläpp deras inköp i genomsnitt ger upphov till.

Kortinnehavaren får en uppskattning av sin konsumtions miljöpåverkan skickad till sin internet- eller mobilbank. När det är dags att betala räkningen får kunden möjligheten att skänka pengar till olika projekt som aktivt jobbar för att förbättra miljön. 

LÄS ÄVEN: Snart kommer skatteåterbäringen - det gör svenskarna med pengarna

Kortet använder sig av ett speciellt index, ett så kallat Åland Index. Indexet möjliggör beräkning av koldioxidavtrycket för varje enskild transaktion och det räknar även ut hur en potentiell kompensation skulle kunna se ut. 

Ålandsbanken hoppas på att kortet kommer att underlätta för kunder och hjälpa dem göra miljömedvetna val i vardagen. 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.