Kostnader för solenergi dyker – om 15 år blir det den billigaste energikällan

Kostnader för solenergiteknik kommer att falla under de kommande åren. 

Enligt en ny rapport från Bloomberg New Energy Finance kommer solenergi bli den billigaste energikällan under nästa årtioende. Kostnaderna för att installera solpaneler kommer för många länder att sjunka med 60 procent, vilket kommer att resultera i ett pris på ungefär 30 öre per kilowattimme. Detta är billigare än vad energi från naturgas och kol är i många regioner. 

LÄS ÄVEN: Boeing ska satsa på soldrivna flygplan

Ett antal solprojekt i solvänliga regioner har idag redan kommit ner till en kostnad på 30 öre per kilowattimme. Dessa projekt har kunnat kostnadseffektiviseras genom att bygga storskaliga solpaneler över fler kilometer av land. 

Även småskalig installation av solpaneler kommer att bli billigare till år 2040. Under samma årtal tror man att energipriserna för storskaliga projekt i soliga regioner kommer att sjunka till cirka 25 öre per kilowattimme. 

Från 1990-talet har de fallande solenergikostnaderna främst berott på tekniska framsteg. Enligt rapporten kommer de fallande kostnaderna i framtiden att bero på så kallade "mjuka kostnader", till exempel finansiering, tillstånd att sätta upp paneler och försäljning av solprojekt. 

LÄS ÄVEN: Solenergi är snart billigare än kolenergi i Indien

Tidningen Fortune rekommenderar investerare och entreprenörer att ta tillfället i akt och investera i energikällornas framtid: Solenergi. Bloomberg New Energy Finance-rapporten förutspår att 15 procent av världens elektricitet kommer att alstras av solen år 2040. Samma årtionde kommer människor och företag investera nästan 135 miljarder dollar, motsvarande 1,1 biljoner kronor, i solenergi. 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.