Fotograf: Yubico press

Hon är hackarnas mardröm - nu prisas hon för sin unika säkerhetsnyckel

Hon har ett tips till unga innovatörer.

Hennes säkerhetsbolag Yubiko kan stoltsera med kunder som Google, Facebook och US Defense. Nu vinner Stina Ehrensvärd och hennes säkerhetsnyckel Yubikey KTH:s stora pris på 1,2 miljoner kronor. 

Media har kallat Stina Ehrensvärd ”hackarnas mardröm” och så sent som 2014 vann hon och hennes make Jakob Ehrensvärd VA:s utmärkelse Svenska Innovationspriset. 

LÄS ÄVEN: Innovationspriset 2014: Från träkojan till Silicon Valley

Priset gavs för den sinnrika USB-nyckeln, Yubikey. Den gör att du snabbt och säkert kan logga in överallt på nätet. Året efter hamnade hon på VA:s lista över Sveriges mäktigaste entreprenörer. Likaså skedde 2016. Nu står det också klart att Stina Ehrensvärd vinner KTH:s stora pris på 1,2 miljoner kronor.

Motiveringen lyder: ”…Genom gedigen entreprenöriell passion och kompetens har hon nått stora framgångar på kort tid med en banbrytande lösenordslösning för ett fredat internet.” 

Ehrensvärd är utbildad industridesigner vid Konstfack i Stockholm. Hennes bolag Yubico har redan kunder som Google, Salesforce, Facebook, Github och Cern. ”IT-säkerhet är absolut avgörande i vår digitaliserade värld och här är Stinas insats betydande”, säger KTH:s rektor Peter Gudmundson i en kommentar. 

”Det är ett jättefint pris. Jag hade gärna delat det med min man, vi har ju utvecklat allt tillsammans”, säger Stina Ehrensvärd i en kommentar.

Hon räknar med att det tar ytterligare ett par år innan den säkerhetstandard som Yubico har utvecklat blir lika välkänd som sådana storheter, men tycker att det hon har gemensamt med tidigare vinnare är att man har ”burit på idéer som vi brunnit för, mött en hel del motstånd längs vägen – och inte gett upp”. 

Hennes tips till unga innovatörer är att söka efter en lösning på ett verkligt problem. ”Om du blir så där riktigt glad, ja att det är svårt att sitta still, över tanken på att ägna flera år för att genomföra denna lösning, produkt eller tjänst – då är du sannolikt på rätt väg”.

Klicka på taggen nedan för att läsa mer om Yubico.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST