Fotograf: Mario Jose Sanchez och Erik Risberg / TT

Microsoft lägger rekordbud på Linkedin - här är deras plan

Microsofts vd förklarar varför de vill fövärva Linkedin. 

Microsoft har lagt ett bud på Linkedin för 26,2 miljarder dollar, en summa som motsvarar 217 miljarder kronor. I ett brev till Microsofts anställda skriver Satya Nadella, Microsofts vd, vad han anser om förvärvet.  

”Eftersom detta är det största förvärvet som någonsin gjorts av Microsoft vill jag delge hur jag har tänker kring förvärv. Initialt överväger jag om en tillgång verkligen öppnar möjligheter för oss – mer specifikt – kommer tillgången att expandera vår totala marknad? Är detta förvärv i linje med användnings- och tekniktrender? Och kommer tillgången vara i linje med vår kärnverksamhet och övergripande syfte? Svaret på alla dessa frågor för Linkedin är ja", skriver Business Insider Nordic.

Nadella fortsätter sitt brev med att förklara Linkedin och Microsofts gemensamma mål: 

”Vi har ett gemensamt uppdrag som fokuserar på att stärka människor och organisationer. Tillsammans med den nya tillväxten i vårt Office 365 och Microsoft Dynamics kommer den här affären vara nyckeln till vår djärva ambition att uppfinna produktivitet och affärsprocesser. Tänk på det: Hur människor hittar jobb, bygger sin kompetens, säljer, marknadsför, får jobb avklarat och hittar framgång kräver en uppkopplad värld. Det kräver ett levande nätverk som samlar professionell information i Linkedins offentliga nätverk med informationen i Office 365 och Microsoft Dynamics. Denna kombination gör det möjligt för nya erfarenheter”

Nadella menar också att nya möjligheter att tjäna pengar genom privata och organisationspremunationer samt genom riktad reklam kommer att skapas för Microsoft i samband med förvärvet. 

Affären är, enligt Nadella, nästa steg framåt för Office 365 genom att de ansluter sig till världens största och mest värdefulla professionella nätverk. Men han tror även att förvärvet kommer att vara till stor fördel för Linkedin och accelerera nätverkets tillväxt. Trots förvärvet kommer Linkedin att behålla sitt distinkta varumärke, sin kultur och sitt oberoende.  Dessutom kommer den nuvarande vd:n Jeff Weiner behålla sin post. 

Samarbetet mellan bolagen förväntas börja nästa kalenderår. 

MER OM UPPKÖPET: Microsoft just bought LinkedIn - here's why (Business Insider Nordic) 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST