Boeing ska satsa på soldrivna flygplan

Flygjätten lämnade precis in en patentansökan. 

Boeing verkar vilja haka på soltrenden. Häromveckan lämnade flygjätten in en patentansökan med den korta titeln "Soldrivet flygplan". Kanske inspirerades de av Solar Impulse 2 som är världens första soldrivna flygplan att ta sig runt världen.

LÄS ÄVEN: Flygplan korsade Stilla havet – med bara solenergi

Soldrivna flygplan kräver stora ytor för att kunna generera tillräckligt mycket elkraft. Den stora yta de behöver gör att de inte alls kommer att se ut som de flygplan vi är vana vid. Boeings patent föreslår en en vingformad drönare helt täckt med solpaneler. Flygfarkosten ska dessutom ha ovanligt stora winglets, spetsar på flygplanens vingar. Boeings plan kan vara att tillverka en drönare som kan vistas på hög höjd under långa tidsperioder.

LÄS ÄVEN: Billigare el när oljan fasas ut - här finns framtidens energi

Det finns även andra förklaringar till patentansökan: The Verge skriver att det finns en chans att drönare som kan flyga på hög höjd kommer att kunna ersätta satelliter för vissa tjänster som långväga kommunikation. Eftersom Boeing även är en kommersiell satellittillverkare, är det förståeligt att Boeing vill säkra sin plats när solenergi blir allt mer populärt. 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.