6 januari, indiska soldater håller vakt vid flygbasen i Pathankot. Fotograf: Channi Anand/TT

Efter terrorattacken – nu förbjuds Google Street View i Indien

Indiens regering anser att Googles karttjänst utgör ett hot mot säkerheten. 

Indiska regeringen ger inte Google Street View tillstånd att kartlägga landet med panoramabilder på grund av säkerhetsskäl, skriver indiska dagstidningen The Hindu i en rapport. 

Indiens inrikesminister oroas över att landets militära anläggningar kan komma att röjas och att landet inte längre har någon kontroll över bilder efter att de är ut på nätet, återger Cnet. 

Rapporten hävdar att Indiens regering fick kalla fötter till karttjänsten efter en terrorattack som ägde rum i norra Indien, nära den pakistanska gränsen, vid den militära flygbasen Pathankot i februari. Attacken i form av en skottlossning slutade med sju döda, varav tre säkerhetspersonal.

Det tog fyra dagar att få attacken under kontroll och försvarsminister Manohar Parrikar uttalade sig i efterhand om "some gaps in the operations".  Undersökningar ska ha kommit fram till att terroristerna använde sig av Googles karttjänster för att lokalisera flygbasen. 

I nuläget är Google Street View begränsat i Indien till ett fåtal turistmål och monument som till exempel Taj Mahal.

LÄS ÄVEN: Klarnas vd gjorde allt för att få en investering - stalkade riskkapitalsterna på Google Street View

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.