Fotograf: Flickr

Toyota tillät just 25 000 anställda att jobba hemifrån - när de vill

Programmet är unikt och ska få anställda att vilja stanna på bolaget.

Den nya policyn kan bli verklighet från och med i augusti för 25 000 Toyotaanställda. Företaget väntas införa de nya reglerna för anställda på huvudkontoret redan i augusti, skriver Nikkei Asian Review. Detta möjliggör för anställda att sköta nästa hela sitt jobb hemifrån, bara två timmar i veckan behöver spenderas på kontoret.

Detta gäller för så väl redovisningspersonal, forskning- och utvecklingspersonal som ingenjörer, men även säljare som kan komma att få mindre restid. Det finns dock en hake, man måste ha varit anställd minst fem år.

För att förhindra att data läcker ut så kommer de anställda att få jobba med öronmärkta datorer som enbart är kopplade till en molntjänst.

Målet med jobba-hemifrån-policyn är att det japanska företaget ska vara en attraktiv arbetsplats och behålla kompetent personal, inte minst då det underlättar för småbarnsföräldrar eller de som tar hand om sjuka föräldrar. Problemet att anställda säger upp sig eller byte jobb för att kunna ta hand om familjemedlemmer är ett stort och ökande fenomen i Japan, inte minst med tanke på den åldrande befolkningen.

I mars månad hade biltillverkaren 72 000 anställda.

Nikkei skriver också att andelen företag som tillmötesgår anställda i någon utsträckning att jobba hemifrån har ökat från 2 procent år 2000 till 11,5 procent i slutet av 2014.

Toyotas program är dock unikt, eftersom det rör så många anställda och låter dem arbeta så stor del av sin tid hemifrån.

LÄS ÄVEN: Hedgefondschefernas nya superlöner


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST