Fotograf: Wikimedia

LA-polisens svåra val: BMW eller Tesla?

Hård kamp i prestigefylld upphandling, där pris stod mot kvalitet.

BMW har vunnit en upphandling om att leverera elbilar till polisen i Los Angeles. De valde BMW:s modell i3 före Teslas P90. Upphandlingen gällde 100 fordon, uppger Los Angeles Times.

Bilarna kommer dock inte att användas av patrullerande bilar eller i biljakter, utan är istället till för poliser i inre tjänst. Efter att fordonen i upphandlingen är levererade kommer polismyndigheten att ha 200 elfordon.

BMW:s i3 beskrivs efter testkörningar som små och klena i jämförelse med Teslas P90, men polisen valde ändå den tyska biltillverkaren. Det som fällde avgörandet var priset. Den tyska elbilen kostar 42 000 dollar vilket är en bit under halva priset av Teslans.

Att leasa de 100 bilarna under tre år kommer att kosta 1,4 miljoner dollar, inklusive underhåll och reparationer, enligt Vartan Yegiyan, chef för motordivisionen hos LA-polisen.

Köparen stänger dock inte dörren för framtida elbilar i patrullerande tjänst. "Vi vill gärna ta nästa steg. De (elbilarna) kommer definitivt vara framtidens bilar för yttre tjänst", säger Vartan Yegiyan.

Snart kan det vara dags för BMW att vara med i fler upphandlingar och dags för Tesla att vässa sina argument. Los Angeles är nämligen på väg att upphandla 100 stycken elbilar, uppger borgmästare Eric Garcetti.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.