Fotograf: Wikipedia

Landet införde just sockerskatt - för att minska oljeberoendet

Planerar bli världens 15:e största ekonomi.

Det är Saudiarabien som de senaste åren blivit allt mer oroliga för landets beroende av olja, som idag står för 80 procent av landets intäkter. Detta skriver CNN Money.

Oljepristes ras fick landet att göra ett budgetunderskott på 100 miljarder dollar 2015. Det här har fått landets ledare att tänka om.

Det senaste draget i kampen mot oljeberoendet är att höja skatten på en rad varor, bland annat kommer sötade drycker och tobak börja beskattas. Man har även beslutat införa en transportskatt och nya flygplatsavgifter. 

LÄS ÄVEN: Unga bilister struntar i bildelning - nu vill alla ha egen bil!

IMF har varnat om att landets ekonomiska tillväxt kommer minska från 3,4 procent förra året till 1,2 procent i år, och att om inte stora förändringar snart genomförst kommer den saudiska ekonomin riskera krascha inom fem år.

Saudiarabien presenterade redan tidigare i vår en plan för att minska oljeberoendet och bli världens 15:e största ekonomi. Kronprinsen Mohammed bin Salman sa då att det stora oljeberoendet höll landet tillbaka.

"Vi har hamnat i ett beroende i Saudiarabien, och det är farligt. Det är det som har hindrat många sektorer från att utvecklas de senaste åren", sa han då i en intervju med tv-stationen Al Arabiya.

Enligt den plan som tagits fram ska bland annat antalet anställda i privat sektor öka. Idag arbetar drygt 70 procent av saudierna i offentlig sektor, då den privata sektorn främst utgörs av gästarbetare.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.