Facebooks styrelse kuppar - vill begränsa Zuckerbergs makt

Här är nyheterna du måste ha koll på idag.

TRYCK PÅ EU:S MIGRATIONSPOLITIK
Det är uppenbart att EU behöver en ny gemensam migrationspolitik och Sverige bör och kan driva övriga EU-länder framför sig, anser C-ledaren Annie Lööf. (SvD)

FACEBOOK VILL BEGRÄNSA ZUCKERBERGS MAKT
Om Facebooks grundare Mark Zuckerberg i framtiden lämnar bolaget, kan han förlora sin röstmajoritet i bolaget. Facebooks styrelse har nämligen föreslagit årsstämman den 20 juni att rösta för ett sådant förslag, skriver Reuters.

”De här nya villkoren är till för att försäkra oss om att vi inte förblir kontrollerade av grundaren även efter att vi inte längre leds av grundaren”, skriver styrelsen.

Zuckerberg innehar i dag cirka 53,8 procent av rösterna i Facebook.

LÄS ÄVEN: Facebook lägger enorma summor på att hålla Mark Zuckerberg vid liv

"SVENSKA BANKER MÅSTE PLANERA FÖR BREXIT"
Sveriges storbanker måste visa upp en handlingsplan för hur de planerar att hantera de marknadschocker som kan uppstå om Storbritannien lämnar EU, sade Uldis Cerps, ansvarig för banktillsynen på Finansinspektionen, i en intervju med Bloomberg.

"Vi ser till att de har beredskapsplaner för de båda utfallen och att de är tillräckligt kapitaliserade och likvida inför midsommaromröstningen", sade Cerps.

"HÖJ RÄNTAN"
Att skapa inflation med penningpolitik är överspelat, och Riksbanken borde höja reporäntan över noll, anser SN-chefen Leif Östling som är oroade för den finansiella stabiliteten. (SvD)

MINSKAD TERROR
Under 2015 minskade terrorn i världen med 13 procent, enligt det amerikanska utrikesdepartementet. Färre attacker i några av de länder som tigiare drabbats hårt av terroer - Irak, Pakistan och Nigeri - var en bidragande orsak till nedgången, skriver BBC. .

MOT VINSTJAKT
Civilminister Ardalan Shakarabi går till hårt angrepp mot privata bolag i välfärdssektorn och vinstjakten i skolan. (SvD)

PENSIONERNA I FRITT FALL
Pensionerna är i fritt fall när vi blir allt äldre, och därför krävs ett batteri av åtgärder i pensionssystemet, enligt en Folksam-analys. (DN)

REINFELDT EXPORTERAR ARBETSLINJEN
Förra statsministern Fredrik Reinfeldt vill nu ta arbetslinjen på export till Europa. Alla ska kunna jobba upp till 75 års ålder. (DN)

FLER NYNOTERINGAR
En rad ytterligare börsintroduktioner kan väntas till hösten, men helåret väntas inte bli i klass med förra årets rekordnivåer, enligt bedömare. (SvD)

LÄS ÄVEN: "Attraktivt köpläge när ännu en spelutvecklare kommer till börsen"

OENIGT OM ENERGI
Klyftan vidgas mellan de borgerliga när det gäller energipolitiken. Efter Liberalernas avhopp i samtalen anklagas de för att bryta mot Alliansens linje. (DN)

DAGENS BÖRSNYHETER FRÅN VA FINANS:

1. Börspodden sågar IPO:n: "Därför ska du inte teckna"

2. S&P500 klättrade till högsta nivån på sju veckor

3. Här är aktierna som vinner på en räntehöjning från Fed

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST