Fotograf: Salvatore Dinolfi/TT

Dagens raket: Aktien rusar 260 procent efter genombrottsorder

En genombrottsorder får en specialist på First North att rusa rejält.

Serstech ser dagens kommunicerade storaffär i Sydostasien som ett genombrott och kvitto på att företagets teknik är konkurrenskraftig. Förhoppningen är att dagens stororder skall ge ringar på vattnet. Det säger vd Mikael Wanland till Finwire. På aktiemarknaden har affären möts med jubel och aktien är i skrivande stund upp med 260 procent till 2,99 kronor under hög omsättning.

Det sydsvenska företaget presenterade under morgonen en stororder från Sydostasien. Beställningen omfattar Ramaninstrument och molntjänsten ChemDash och spänner över två år. Värdet är cirka 67 miljoner kronor. Det kan jämföras med bolagets börsvärde vid stängningen igår på 35 miljoner kronor.

"Vi är naturligtvis jätteglada för den här affären och tror att den kommer att ge ringar på vattnet framöver. Det här är en affär som sätter Serstech på kartan. Även om vi är en liten aktör så visar detta att vi har en bra teknik och som efterfrågas av stora kunder", säger Mikael Wanland.

Han tror definitivt att storordern kommer att underlätta framtida affärer och relationerna till partners.

Lösningen som det skånska bolaget skall leverera kommer att användas av ett flertal blåljusmyndigheter och fängelseanstalter. Syftet är att identifiera sprängmedel, narkotika och andra farliga substanser samt kemikalier. Beställningen har Serstech tagit ihop med sin partner.

"Det är tack vare vårt partnernätverk som vi kunde ta den här affären. Nu är det fullt fokus från oss att leverera i tid, med hög kvalitet och erbjuda kunderna utbildning samt support. I och med att vi har lagt ut tillverkningen på legotillverkare så är vi inte oroade för eventuella flaskhalsar. När det gäller utbildningen har vi hjälp av våra partners", säger Wanland.

Serstech-chefen tycker inte att affären skall ses som en typisk framtida affär. Upphandlingarna i olika länder skiljer sig mycket åt, ibland är de stora och ibland är de så små att det endast handlar om ett instrument.

Serstech arbetar nu med att fortsätta att bearbeta marknader runt om i världen. Även om man gärna vill sälja i volym på hemmaplan är Europa tämligen konservativt, bedömer Wanland.

"Tillväxtmarknaderna har en snabbhet som vi inte märker av i Europa. Man har mindre säkerhet från start, men samtidigt ofta problem med såväl terror som narkotikahandel. De hoppar genom vår lösning över steg som vi inte gör i exempelvis Europa där det finns lösningar som påminner om oss. I Europa är vi långsammare. Marknaden är jättestor men det tar tid. De flesta myndigheter vill först pröva teknik och man är generellt sett mer försiktiga i att tänka nytt", avslutar han.

Mer börs:
Volvo i topp på stigande börs
Börspodden sågar IPO:n: "Därför ska du inte teckna"
Trots miljoner i lön - börsproffsen utklassas av apor igen

Följ börsen i realtid på VA Finans.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST