Fotograf: Vattenfall press

Vattenfalls nya mångmiljardinvestering: bygger rekordstor vindkraftpark

Så stor blir nya parken.

Vattenfall påbörjar nu byggandet av den havsbaserade vindkraftparken Horns Rev 3 utanför Danmarks västkust, vilket framgår i ett pressmedelande från företaget.

Parken kommer att tas i drift 2018 och den totala investeringen uppgår till strax över 1 miljard euro (omkring 9,3 miljarder kronor). Horns Rev 3 kommer att leverera hushållsel till 400 000 danska hem.

"Horns Rev 3 är en viktig del av Vattenfalls ambitioner avseende vindkraft och i synnerhet vårt fokus på havsbaserade vindkraftparker. Horns Rev 3 är också en tydlig signal till omvärlden att Vattenfalls strategi är att nyinvestera i förnybar elproduktion och att växa inom vindkraft. Vattenfall stödjer omställningen till ett helt förnybart energisystem och antar utmaningen trots dagens låga elpriser och överkapacitet", säger Magnus Hall, vd och koncernchef Vattenfall.

LÄS ÄVEN: Vattenfall vs. Trump 1-0

Företagets chef för vindkraftverksamheten Gunnar Groebler menar att parken "kommer att utgöra en del av ett viktigt kluster av havsbaserade vindkraftparker på den danska sydvästkusten. Det innebär att vi kan utnyttja synergieffekter i drift och underhåll vilket gynnar alla våra vindkraftparker vid Danmarks kust", säger han.

Totalt äger Vattenfall idag strax över 1000 vindkraftverk till havs i Danmark, Norge och England.

LÄS ÄVEN: 21 barn stämmer USA:s regering: Ni måste göra mer för att bromsa den globala uppvärmningen


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST