Fotograf: Eva Lindblad

Spelnörden från Umeå blev just Sveriges senaste techmiljardär

Sveriges nya techmiljardär kallar sig gärna spelnörd och känner igen sig i Game of Thrones-familjen Lannister.

De skyhöga förväntningarna infriades direkt när spelbolaget Paradox Interactive idag gjorde börsdebut. Aktien öppnade på 33 kronor och rusade snabbt hela 34 procent, rapporterar VA Finans.

LÄS MER: Succé för hajpade Paradox - tokrusar i börspremiären (VA Finans)

Dagens stora vinnare är dock inte småspararna som lyckades teckna aktien, utan bolagets vd Fredrik Wester. I samband med noteringen håvade han in drygt 200 miljoner kronor, och äger dessutom fortfarande 33 procent av bolaget. Efter succédebuten är hans aktier nu värda 1,6 miljarder kronor.

Totalt har Wester alltså blivit 1,8 miljarder rikare på kuppen. Sveriges nya tech-miljardär tror dock inte att pengarna kommer förändra särskilt mycket i vardagen.

“Mitt mål är att det ska förändra min vardag så lite som möjligt. Det bästa är att inte tänka på det och bara köra vidare”, säger han till Breakit.

LISTA: Det här är Sveriges 18 techmiljardärer

Allt började med Nintendo
Som 15-åring började Umeå-sonen Fredrik Wester importera Nintendospel för att löda om till svenska versioner. Till slut uppmärksammade det företag som hade generalagenturen i Sverige deras tilltag, och Fredrik och hans bror blev ombedda att sluta med verksamheten. Intresset för dataspel tog dock inte slut för det.

Efter studier på Handelshögskolan i Göteborg och en konsultkarriär började han så småningom jobba på Paradox Entertainment som chef för dataspelsavdelningen, något som passade ”gamern” Fredrik som hand i handske, och det dröjde inte länge förrän han var entreprenör igen.

”Paradox Entertainment valde dock att lägga ner avdelningen, så då fick jag istället vara med och ta över speldelen, Paradox Interactive”, berättade Wester i Entreprenörsboken.

2008 köpte han ut den andra storägaren ur Paradox tillsammans med Spiltan Investment och tog över ansvaret för Paradox Interactive, som vuxit lavinartat sedan dess.

Fredrik Wester kallar sig själv spelnörd, och känner igen sig i en av karaktärerna i boken och tv-serien Game of Thrones.

”Jag är en Lannister mer än en Stark. Jag gillar att bryta mot regler, eller kanske snarare mot konventionerna.”

Nu är han på god väg att bli lika rik som en Lannister.

Följ Paradox Interactives aktie på VA Finans.

LÄS ÄVEN: De säljer för miljarder - utan en enda säljare

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.