Den här lilla banken erbjuder gratis bolån - om du flyttar till Mårdaklev

Deras sätt att möta amorteringskraven skiljer sig från andra bankers.

Imorgon, 1 juni, börjar det nya amorteringskravet att gälla. Då måste alla som lånar till mer än halva bostadens värde betala av på lånet vilket innebär att många kan få svårt att köpa bostad. För att underlätta för kunderna har nu den lilla banken Mjöbäcks Sparbank i Överlida bestämt sig för att erbjuda alla nya bostadskunder en nollränta i tre år.

Det finns dock ett krav. Bostaden måste ligga i vad banken kallar för "Trivselbygden", ett område i södra Västergötland. "Vi avstår från att ta ränta för nya villaköpare i Trivselbygden och räknar istället med räntekostnaden som amortering", säger Tomas Andrén, vd på Mjöbäcks Sparbank.

LÄS ÄVEN: Snabbmatskedjornas anställda: "Här är maten du aldrig borde äta"

Trivselbygden består av orterna Holsljunga, Håcksvik, Kalv, Mjöbäck, Mårdaklev, Älekulla, Älvsered, Östra Frölunda, Överlida och Öxabäck. Priserna är generellt ganska låga i området, men pendlingstiden till flera städer är under en timma enligt Andrén.

"Det är smidigt att ta sig till Falkenberg, Göteborg samt Borås och förhoppningsvis får vi fler som upptäcker fördelarna med Trivselbygden", säger han.

Banken menar att syftet med att erbjuda en nollränta är man ser till bygdens bästa. "Vi vill ha en fortsatt inflyttning till orterna och med tanke på de nya amorteringskraven som kommer tror vi att detta är en bra väg att gå, säger Tomas Andrén.

Sättet må vara kontroversiellt, men väntar nu en inflyttningsboom i södra Västergötland?


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.