20 av 20
Bildspel: "Mentimeterfråga - Vilka omvärldsförändringar påverkar din branch mest?"på Veckans Affärer och Novares mentorprogram den 30 maj på Grand Hotel, Stockholm. Fotograf: Pax Engström Nyström

Den perfekta stormen

Teknik och innovation var i fokus när 250 adepter och deras mentorer samlades på Grand Hôtel i Stockholm för en gemensam sommarträff. 

I måndags fylldes Grand Hôtels vinterträdgård med sorlet från 250 adepter och mentorer från Novares och VA:s mentorprogram. Det är en av de två stora träffar under året då samtliga mentorer och adepter träffas utanför sina grupper.

Efter mingel, nätverkande och tilltugg samlades alla till bords för att genom en mentimeter-undersökning dela med sig av upplevelser och möten med sina mentorer och adepter.

Undersökningen som skedde i realtid, visar att det inte bara är en stor blandning av branscher och erfarenheter som de olika deltagarna har med sig. Under sina möten har de också pratat om högt och lågt, stort och smått, könsroller, karriär och utveckling. Dessa spännande samtal har ägt rum på alltifrån gymmet till hemma, på krogen eller över en frukost.

Med så stor spridning på samtal och mötesplatser är det inte heller konstigt att svaren på frågan: ”Vad är det bästa med att vara mentor” fick lika många svar som det fanns mentorer i rummet. Ord som ”reflektion”, ”inspiration”, ”personlig utveckling” och ”nya infallsvinklar” flög upp på skärmen bakom scenen där alla svar visades. 

Kvällens huvudtalare var Sara Öhrvall, grundare och seniorkonsult på MindMill Network, som gav en bild av var digitaliseringen befinner sig i dag och vart vi är på väg.

”Tekniken är ’den perfekta stormen’ och den öppnar ständigt upp för nya snabba aktörer och utmanar de befintliga. Sitter man i styrelsen eller är vd måste man ständigt lyfta upp digitaliseringen på agendan och utmana sin egen affär”, konstaterade Sara Öhrvall.

I den efterföljande paneldebatten konstaterade Thomas von Koch, vd för EQT:

”I Sverige är generellt vi livrädda för att göra misstag, det är ett kulturellt beteende vi har. Vi måste våga chansa annars missar vi tåget. Rör vi oss framåt öppnas hela tiden nya dörrar men står vi stilla händer ingenting”.

”Du måste vara smidig, snabb, flexibel och våga testa tidigt”, uppmanade Sara Öhrvall.

Sagt under kvällen om mentorprogrammet:

"Genom min mentor får jag mina teorier och tankar bekräftade. Ska du göra en digital förändring så måste de förstå visionen internt. Att jobba med digitalisering är att jobba med människor" Adepten Jenny Pöldmaa, digitalt ansvarig på Axfood.

”Man kopplas ihop med folk från helt andra branscher vilket känns unikt. Min adept är en ung tjej från Schibsted. Av henne lär jag mig massor om digitaliseringen och affärsmodellen runt detta. Jag kan sedan vägleda henne i ledarskap och dela med mig av mina erfarenheter” Mentor Anders Scherlund, vd Forex Bank.

”Min mentor är lätt att prata med och utmanar mig genom att ställa bra frågor. Vi har pratat om allt. Jag tycker att det känns extra bra att ha en mentor som inte är i samma bransch som jag själv” Adepten Alexandra Josephson, Klart.se

”Novare har en otroligt bra fingertoppskänsla när de parar ihop mentorer och adepter. Vad som ”på pappret” kan verka som en otippad matchning har, för oss, blivit hur bra som helst! Detta är det perfekta sättet att utvecklas på, oavsett om man är mentor eller adept” Mentor Jonas Burvall, marknads- och kommunikationschef, Nordic Cinema Group.

”Jag jobbar på ett bolag där innovation och digitalisering är väldigt viktigt. Vi måste inte bara se till att vi hela tiden gör något utan att vi gör det rätt och satsar på rätt saker. När jag har träffat min mentor kommer jag alltid tillbaka med ett annat perspektiv, massor med energi och känner bara wow! Adepten Charlotta Hjerpe, Vinnova.

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST