Fotograf: Youtube

Skaparen av Googles nya hållbara mobil till angrepp mot företaget: de förstör min idé

Delar ska kunna byts eller uppgraderas i stället för att mobilen hamnar på tippen, grundaren Dave Hakkens menar att Google driver hans idé i helt fel riktning.

Holländaren Dave Hakkens skapelse, Phonebloks, såg dagens ljus 2013. Affärsidén gick ut på att skapa mobiler som består av utbytbara moduler. Tanken var att minska världens elektronikskot – 2 miljarder användare byter i genomsnitt ut sin mobil var artonde månad idag. 

Samma år, det vill säga 2013, inledde Phonebloks ett samarbete med mobiljätten Motorola. Företaget ägdes av Google vid den tiden och samarbetet utmynnade i Project ARA. Dave Hakkens är dock fortfarande involverad i Phonebloks, men har hållit tyst - fram tills nu. 

Orsaken till att han nu tar bladet från mun är att Google har gjort klart att man tänker slopa möjligheten att byta ut nyckelkomponenter som exempelvis processorn och skärmen. Dave Hakkens hävdar att Googles förändring tar bort poängen med modulära mobiler och leder till att mobilen ändå blir förbrukad.

"Vad händer om skärmen går sönder? Jo, då kommer du ändå behöva byta ut mobilen. Efter ett par år blir den seg och du får byta ut hela skelettet", skriver han i en bloggpost. Han vänder sig även emot att designen blivit mer kubformad. Resonemanget lyder: ju enklare design, desto längre livslängd på mobilen. 

Dave Hakkens befarar att även om Google hävdar att Project ARA bygger på öppna standarder hamnar den ändå, precis som med Android, under Googles paraply. Det gör att Google ställer och styr samt att minsta lilla förändring av exempelvis en kontakt gör andra moduler obsoleta. "Det är ett mäktigt ekosystem som inte bara borde finnas i händerna på en enda organisation", skriver Dave Hakkens i sin bloggpost. 

Han är också orolig för att ett sådant ekosystem bidrar till att bolag börjar konkurrera mot varandra genom egna modulära mobiler och ekosystem. Den yttersta konsekvensen blir att man riskerar att "Tillverka moduler som inte längre är kompatibla med varandra". Han ger ändå Google visst ros i det att bolaget redan har hunnit komma långt i sin utveckling av ARA – utvecklarversion släpps i höst och konsumentversionen 2 kommer nästa år – men han tycker att Google inte borde fokusera på nästa storsäljare, utan snarare framtidens telefon. "En mobil för hela världen", skriver Dave Hakkens.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST