Fotograf: TT

Svenska bitcoinföretagets konkurs - ägarna förlorar hundratals miljoner

För bara ett halvår sedan tog de in 125 miljoner i investeringsrunda.

KNC Miner, en så kallad grävare av kryptovalutan bitcoin, har begärt sig själv i konkurs, enligt ett pressmeddelande från bolaget. "På grund av hög osäkerhet kring bitcoin-halveringen som kommer i juli, i kombination med fortsatt snabbt ökad konkurrens från våra konkurrenter, så kommer bolaget ha väldigt svårt att fullfölja sina åtaganden", kommenterar bolagets medgrundare och vd Sam Cole.

Bitcoin-halveringen är en förändring som innebär att det från juni krävs dubbelt så mycket datorkraft för att verifiera transaktionskedjan som tidigare. Detta betyder att antalet bitcoins som tillkommer vid varje ny block som man hittar är de halva jämfört med innan, och att för att kunna hitta samma mängd bitcoins som innan krävs alltså en dubbelt så hög insats. KNC Miner, med serverhallar i Boden, är även mycket beroende av svenska elpriset, vilket Sam Cole fram som ytterligare en bidragane orsak till konkursen. Datacenter i Sverige betalar 19,2 öre per kilowattimme, jämfört med exempelvis runt 0,5 öre i Danmark.

"Om priset hade varit högre och våra kostnader lägre skulle vi ha klarat oss. Just nu kan vi inte påverka dessa saker", säger Sam Cole till Breakit. "Vi visste att det fanns risker med att göra det här i Sverige. Vi siktade mot molnen, inte på att bygga ett mediokert mellanstort företag. Vi tog in stora investerare och chansande. Men det har inte betalat av sig", konstaterar han vidare.

Så sent som under 2015 tog KNC in 125 miljoner kronor i en nyemission och har totalt tillförts 220 miljoner kronor i riskkapital. I ägarskaran märks Creandum, GP Bullhound och Accel. Det är också de som nu blir de stora förlorarna när konkursansökan lämnas in. Accel har investerat över 83 miljoner kronor i bolaget, Creandum omkring 58 miljoner.

Konkursen kan dock drabba även andra än ägarna i KNC. På Nasdaq Stockholm handlas sedan ett år tillbaka bitcoin-certifikat som KNC ligger bakom via systerbolaget XBT Provider. Handeln i instrumenten stoppades av Stockholmsbörsen strax efter klockan 17 på fredagen.

"De privatpersoner som köpt dessa instrument i tron att de köpt bitcoin är nu innehavare av instrument som kan vara helt värdelösa", skriver Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, i en kommentar. "Det visar också hur sårbar den här typen derivathandel är för oseriösa aktörer", noterar han vidare.

Enligt ett meddelande från XBT påverkas dock bolaget inte av majoritetsägarens konkurs.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.