Minions Fotograf: Angry Birds

5 anledningar till varför 8 av 10 startups misslyckas

Grundläggande misstag gör att de flesta affärsidéerna dör snabbt.

Funderar du på att starta eget? En deprimerande fakta om startups är att 80 procent av dem misslyckas, enligt Bloomberg. VA listar fem missar som är vanliga bland entreprenörer. Genom att fundera över dem kan du öka oddsen för att din affärsidé ska flyga.

1. Dålig kontakt med kunder
Många entreprenörer kommer på en produktidé - och sen stänger de in sig. Att utvecka en affärsidé bakom stängda dörrar är sällan ett framgångskoncept.

För att förstå vad kunder efterfrågar måste man sätta sig in i kundens sätt att tänka och behov, vilket är svårt att göra om man inte är i dialog med dessa. Dialog är nyckeln!

2. Ingen differentiering
För att lyckas tränga genom mediebruset och nå ut kravs det att produkten eller tjänsten är differntierad. Konventionella produkter kan hänga sig kvar ett tag, men har svårt att bli framgångsrika i det långa loppet.

3. Dålig kommunikation
Det räcker inte att ha en bra produkt. Om du inte lyckas kommunicera ut den på ett bra sätt är det svårt att få kunder hur bra din idé än är.

Genom att vara tydlig, koncis och övertygande ökar chanserna att lyckas. En god kundkontakt (punkt 1) är också grundläggande för en framgångsrik kommunikation.

4. Bristande ledarskap
Dåligt ledarskap - dåliga beslut. För en entreprenör är det viktigt att besitta god ledarskpsförmåga. Om du vet med dig att detta inte är din starkaste sida är det dags att börja jobba på detta. Dysfunktionellt ledarskap har fått många företag att gå i graven.

5. Missar att matcha produkt med lönsam marknad
I slutändan handlar det om att få affärsmodellen att passa på marknaden, och om marknaden inte är lönsam kommer det vara svårt för företaget att bli det. Startups bör därför vara flexibla och hela tiden i kontakt med marknaden.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.