Fotograf: Ali Inay

Tidigare Tesla-chef går in i app som ska minska matsvinnet

Så kan du rädda portioner från soptunnan - till ett rabatterat pris.

Att matsvinnet skall minskas - det är många privatpersoner, restauranger och andra aktörer i livsmedelsbranschen överens om. Men det finns många olika sätt att minska matsvinnet på.

LÄS ÄVEN: 7 startups som minskar matsvinnet

Maträddningstjänsten ResQ Club gör det möjligt för privatpersoner att "rädda" – det vill säga köpa till förmånligt pris och hämta upp – restaurangmat som riskeras att slängas av restauranger, cafeér, bagerier och hotell. Räddade portioner säljs med 40-70% rabatt, betalas direkt i online-tjänsten och hämtas från matstället inom en bestämd tidsram.

Företaget lanserades initialt i Finland och expanderar nu till Sverige i städerna Stockholm, Göteborg och Malmö. I Finland har tjänsten varit igång i 4 månader och har över 17 000 användare och 150 samarbetspartners registrerade.

Matavfall är ett signifikant globalt problem och en studie som nyligen publicerats av Potsdam Institute for Climate Impact visade att 30-40% av maten som produceras världen över aldrig blir uppäten. Produktionen av mat är en betydande orsak till ökningen av växthusgaser och skapar tryck på lokala ekosystem och hotar den biologiska mångfalden genom användningen av bekämpningsmedel och gödsel. EU har som mål att halvera matavfallet per capita fram till 2030 på näringslivs- och konsumentnivå.

LÄS ÄVEN: Kaffejätten donerar sin mat - räcker till fem miljoner mål

ResQ Club har tidigare finansierats med sweat equity och lån och tillförs nu över 3 miljoner kronor i såddfinansiering från finansiärerna Cleantech Invest, som är noterat på Nasdaq First North, och affärsänglarna Peter Carlsson, tidigare Tesla-toppchef, och Martin Anderlind, grundare av Itrim.

”ResQ har snabbt etablerat en tjänst som är en bra affär för alla involverade – restauranger, kunder och miljön. Matöverskottet är mellan 10-25% hos restauranger, så det är helt klart en outnyttjad potential för resurseffektivitet. Som före detta kock och ägare av ett kafé, har jag själv burit mängder med fullständigt ätbar mat till soporna. Jag ser fram emot att se ResQ Club växa och börja användas även i Sverige!” säger Cleantech Invest’s VD Alexander Lidgren.

LÄS MER: Företaget som skapar förnybar energi av gammal mat – och säljer den till en hel stad

Kolla på videon om hur du kan rädda portioner till ett rabatterat pris här:


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant