23-årig entreprenör som ska rädda Filippinerna - tror att grisar kan flyga

Entreprenören använder Tesla-pengar för att bygga ett solenergi-imperium på Filippinerna. 

När 23-åriga Leandro Leviste studerade på Yale University hörde han för första gången talas om Elon Musks lösningar för Solarcity, ett amerikanskt bolag som producerar och installerar solpanelsystem på byggnader. Leviste hade köpt aktier i Tesla när de stod lågt och sålde dem vid precis rätt tillfälle för över 1500 kronor styck.

Nu vill han återigen casha in - genom att bygga den filippinska motsvarigheten till Musks Solarcity, skriver Forbes. Den unge grundaren av Solar Philippines har investerat sina Tesla-pengar och 4 miljarder i banklån i solparker och solpanelsystem på hustak i hemlandet Filippinerna.

LÄS MER: Investera i solen

”Det är så revolutionerande att det inte bara kommer att vara en del av vårt energiutbud utan 100 % av det” säger den företagsamma 23-åriga entreprenören. ”Jag tror alltid att allt är möjligt. Äldre personer säger hela tiden till mig att saker inte går att genomföra. Men världen är annorlunda nu, och grisar kan flyga.”

Idén om att bygga solparker i Filippinerna kom till Leviste mot bakgrund av att Filippinernas invånare har bland de högsta elavgifterna i Asien, och att de kan sänkas med hjälp av solenergi. De höga avgifterna bidrar till fattigdomen som drabbar 22 % av befolkningen hårt, och avskräcker företag från att investera i landet som i övrigt går bra ekonomiskt, säger Leviste till Forbes. Han misstänker att både Intel och Ford lämnade landet på grund av de höga kostnaderna för elektricitet i produktionen.

Strömavbrott är dessutom irriterande vanligt utanför huvudstaden Manila, vilket föranlett den filippinska regeringen till att verka för mer kapacitet och ett nationellt mål på 29,300 megawatt till år 2030. För att möta målet har 80% av insatserna gått mot kol-energi.

”Vi är det land i Asien som adderar mest kol till sitt energiutbud. Vi borde stoppa alla dessa insatser och bara använda solenergi. Solenergi har till och med blivit billigare än kol i Filippinerna” sa Leviste under Forbes Under 30 Summit i Singapore förra veckan, med hänvisning till landets generellt soliga väder. ”Varför ingen annan pratar om det förstår jag inte.”

LÄS MER: Solenergi är snart billigare än kolenergi i Indien

Solar Philippines framtid beror på om konsumenterna kan acceptera solenergins ojämna leverans och på hur väl den lyckas nå ut till landets många små öar, som i dagsläget är helt beroende av dieselgeneratorer, förklarar Jonathan Ravelas, chefsstrateg på marknad på Banco de Oro UniBank i Manila.

”Inom den närmaste tiden kommer vi troligtvis inte att se en energiportfölj som är helt sammansatt av förnybara energikällor. Men, de fallande priserna för solenergi och bättre teknologi för att kunna spara energi gör att det ser ljust ut för solenergin.” säger Ravelas.

LÄS ÄVEN: Världens yngsta dollarmiljardär: Festprissen som startade nya Facebook


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.