Tesla-grundare kallar konkurrenternas teknik för lurendrejeri

Nyckelpersoner inom Tesla sågar tekniken som används av Toyota, BMW, Audi - och Apple.

Att Tesla inte är någon anhängare av bränslecellstekniken är ingen nyhet, men nu har flera nyckelpersoner uttalat sig hårt mot tekniken. Senast förra veckan sade Teslas medgrundare och teknikchef JB Straubel att bränslecellstekniken snart kommer att vara irrelevant inom transportindustrin, skriver Electrek.

Nu skruvar Marc Tarpenning, också han medgrundare av Tesla, upp stämningen och kallar bränslecellstekniken för lurendrejeri och hävdar att energiföretag stödjer tekniken för att den är så ineffektiv. Marc Tarpenning har slutat på Tesla. Han har idag bland annat ett innehav i elmotorcykeltillverkaren Alta Motors.

LÄS ÄVEN: Så ska Teslas nya billigare modell få fler att välja elbil

Tesla valde tidigt bort bränslecellstekniken tillsammans med biobränsle och etanol till förmån för en helhjärtad satsning på batteridrift.

Tekniken går ut på att en bränslecell omvandlar den kemiska energi den får ut ur ett bränsle och ett oxidationsmedel till elektrisk energi. Många biltillverkare såsom BMW, Audi och Toyota använder sig av tekniken som de hyllar som miljövänlig och effektiv. Dessutom förnyade Apple i höstas sitt patent på en ännu inte implementerad bränslecellsteknik som ska kunna driva en telefon i en hel vecka.

LÄS ÄVEN: Laddbara bilar ökar i Sverige – trots detta är vi fortfarande sämre än våra grannar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.