Fotograf: Stocksnap

100 miljoner gånger snabbare - nu kommer kvantdatorerna

Mänskligheten är nu i full färd med att ta ett kvantsprång in i framtiden när det gäller datorer. 

Nästa generations datorer - de så kallade kvantdatorerna - kommer enligt experterna göra att vi kan skapa maskiner som är lika intelligenta som människor.

En enda kvantdator spås i framtiden kunna vara lika kraftfull som den sammanlagda kapaciteten av alla datorer som idag existerar, skriver The Guardian. Men redan nu har det kanadensiska bolaget D-Wave lyckats utveckla kvantdatorn D-Wave 2X som är upp tilll 100 miljoner gånger snabbare än dagens traditionella datorer.

Hur fungerar det?
Dagens datorer bygger på 1:or och 0:or som slås av och på i en rasande hastighet, men kraften begränsas ändå av hur många transistorer varje mikroprocessor har.  Den första Intel-processorn hade 2 300 transistorer 1971, medan dagens processorer ligger på drygt 5 miljarder transistorer. 

Det kan låta mycket, men är ändå ingenting i förhållande till kvantdatorer. De otroliga hastigheterna kan uppnås genom att kvantdatorer rör sig i en subatomär verklighet där partiklarna även kan agera som vågor. Här kallas transistorernas motsvarighet ”qubits” och deras tvådelade funktion gör att det går att utföra flera ekvationer samtidigt på en och samma "qubit".  Det innebär att två qubits kan utföra fyra ekvationer samtidigt, och så vidare.

D-Wave 2X i täten
D-Wave anses ligga i fronten när det gäller kvantdatorer, och har lockat till sig tunga investerare som CIA:s hitech-verksamhet In-Q-Tel och Amazon-grundaren Jeff Bezos. Både Google, Lockheed Martin och Nasa har betalat 15 miljoner dollar vardera för den nya datorn.

"Det D-Wave 2X klarar av på några sekunder tar vanliga datorer upp till 10 000 år att göra", säger Hartmut Neven, Director of Engineering på Google.

D-Wave bemöttes under många år med viss skepsis, men när Google testade föregångaren D-Wave 2 i januari 2014 löste datorn vissa komplicerade uppgifter hela 35 000 gånger snabbare än en vanlig dator.  D-Wave 2 hade dock ”bara” 509 ”qubits”. Uppföljaren D-Wave 2X består av 1009 ”qubits”.

D-Wave 2X är drygt tre meter hög och ser ut ungefär som en frys. I själva verket är den också en slags frys som kyler ner ett Niobium-chip (kemiskt element med atomnummer 41) till -273 grader Celcius, eller så nära den absoluta nollpunkten det går att komma.


Foto: D-Wave

Den superkalla miljön är nödvändig för att partiklarna i D-Wave:s dator ska börja ”interagera” med varandra. Minsta lilla inflöde av värme skulle sänka kvantdatorns kapacitet, skriver The Guardian.

D-Waves vd, Vern Brownell, var tidigare teknikchef på investmentbanken Goldman Sachs. Han var till en början skeptisk när han hörde medgrundaren Geordie Roses vision för D-Wave. Rose ville skapa kvantdatorer för kommersiellt bruk och hade utvecklat algoritmer som gav ”qubits” instruktioner för att så snabbt och med så lite energiförbrukning som möjligt kunna genomföra beräkningar i rasande hastighet.

Goldman Sachs-höjdaren hoppade på tåget - och resten är som man brukar säga historia.

MISSA INTE: Internet kokar av begär - här är hörlurarna som gör dig till språkgeni

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST