Fotograf: Unsplash

Shoppinggalleria-död i USA - en tredjedel kommer att gå under

USA är det land i världen med störst överutbud av butiker.

"En tredjedel av shoppinggalleriorna i USA kommer att läggas ned under de kommande åren." Det sade detaljhandelsanalytikern Jan Kniffen till CNBC:s Squawk Box på torsdagen.

Han räknar med att omkring 400 av USA:s 1.100 inomhusgallerior läggs ned under de kommande åren. För Macys räknar han exempelvis med att bolaget bara kommer att behöva kring 500 av sina 800 existerande varuhus.

Macys har, som vinstvarnade på onsdagen, har haft problem med en varm vinter och har problem med en kall vår. Men det handlar även om att dagens ungdomar hellre köper billigare kläder på H&M, Zara eller rabattvaruhus, poängterade han.

Dessutom pekade han på att handeln rör sig online. Även om olika beräkningar ger olika estimat finns det i USA omkring 48 kvadratmeter butiksyta per invånare, något som måste ned "ganska snabbt", fortsatte han.

"Vi har dubbelt så mycket detaljhandelsyta per capita än någon annanstans i världen. Storbritannien är tvåa. Så vi är det land med störst överutbud av butiker", sade han.

Trots att han spår att en tredjedel av landets shoppinggallerior lagts ned inom några år tror han bara att runt en tredjedel av de som blir kvar kommer att gå väl.

Galleriaägare som Taubman Centers , General Growth Partners och Simon Property Group, kommer att drabbas av detta, sade han.

LÄS ÄVEN: Åhléns nya e-varuhus - shoppa online, returnera fysiskt


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant