Fotograf: Christoph Schulz/Unsplash

Luften i världen når "katastrofala" nivåer - så drabbas du

Luftföroreningarna ökar lavinartat. En livsfarlig utveckling för vår hälsa.

Luftföroreningarna ökar lavinartat runt om i världen och har nått "katastrofnivåer" i vissa städer, skriver Financial Times.

Den globala nivån vad gäller luftföroreningar steg 8% mellan 2008-2013, trots att förbättringar gjordes i vissa områden under perioden, enligt WHOs senaste rapport på området.

"Luftföroreningarna i städer fortsätter att förvärras i en alarmerande takt, med förödande effekt på människors hälsa" säger läkaren Maria Neira, en chef på WHO.

Delhi, Indien har en av de värsta storstadsmiljöerna vad gäller smog och smutsig luft. Invånarna i Delhi har andats in tio gånger mer partiklar än vad som kan anses säkert.

Partiklarna, som är små och luftburna, spys ut av bilar, fabriker och kolkraftverk och riskerar att fastna i lungorna eller i blodomloppet. Luften i andra stora städer så som Mumbai, Beijing och Kairo har legat fem gånger över den säkra nivån de senaste fem åren, och i exempelvis Peshawar i Pakistan är situationen ännu värre.

LÄS ÄVEN: Tyskland har för mycket energi – betalar kunder för att förbruka el

WHO menar att mer än 3 miljoner för tidiga dödsfall sker i världen varje år på grund av luftföroreningar.

"Mycket höga nivåer är katastrofala för hälsan" säger läkaren Annette Pruss-Ustun, en av medförfattarna till WHOs studie.

"Man får ont i halsen, i huvudet och svårt att andas - och det är bara det som du faktiskt känner." Hon tillägger även att smutsig luft kan kopplas till högre risk för hjärtattacker och strokes.

De som drabbas hårdast är som vanligt de fattiga. Studien visar att 98% av de städerna med fler än 100 000 invånare i låg- och medelinkomstländer inte möter WHOs rekommendationer, vilket är nästan dubbelt så många som i höginkomstländer.

WHOs studie är den tredje på området som de publicerat och bygger på data som rapporterats från dess 194 medlemsländer.

Allt fler länder har insett farorna kring smog och har som följd börjat rapportera in sina nivåer till WHO, vars databas nästan har fördubblats under de senaste två åren. I nuläget rapporterar hela 3 000 städer i 103 länder in sina värden löpande.

Vad är då lösningen på problemet med smutsig luft världen över?

"Det krävs verkligen en stark politisk vilja att erkänna detta som ett stort folkhälsoproblem och att göra någonting åt det" säger Pruss-Ustun. Ökad använding av sol- och vindenergi och att göra det enklare för folk att gå, cykla eller använda kollektivtrafik i städerna är en del av lösningen, säger WHO.

LÄS MER:
Den svenska börsraketen som minskar avgaserna till noll
"Miljöproblemen är århundradets största affärsmöjlighet"

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST