Fotograf: Jonas Carmhagen

Klockkungen utlovade megavinst - och höll löftet

Klockbolaget Daniel Wellingtons 2015 var minst sagt strålande. Tillväxten var extrem. Utdelningen? En kvarts miljard.

Klocktillverkaren Daniel Wellingtons framgångar uppmärksammades av Veckans Affärer i höstas. Grundaren Filip Tysander sade då att endast en naturkatastrof kunde hindra företaget från att nå sina mål. Han spådde då att omsättningen för 2015 skulle hamna på 1,5 miljarder kronor och vinstmarginalen på 50 procent.

Dagens Industri uppmärksammar idag att siffrorna för 2015 är inne och man kan konstatera att Filip Tysander höll vad han lovade i höstas.

Bokslutet som inte täcker hela året, utan bara perioden 1 mars till 31 december 2015 visar att bolaget omsatte 1 413 miljoner kronor, att EBITDA-marginalen var 50,43 procent och att årets resultat blev drygt 543 miljoner kronor.

Det är minst sagt en rejäl ökning jämfört med det första räkenskapsåret som omfattade december 2011 till februari 2013. Då var omsättningen 27,4 miljoner kronor och resultatet efter finansiella poster 10,3 miljoner kronor.

I bokslutet framgår att utdelningen blev 250 miljoner kronor. Eftersom Filip Tysander är helägare innebär det att han tog emot hela utdelningen.

Lönerna till övriga anställda - alltså exklusive styrelse och vd - uppgick samma år till knappt 32 miljoner kronor.

Läs mer om Daniel Wellington:
Så byggde 30-åringen en miljardaffär på rekordtid

Missa heller inte nästa nummer av Veckans Affärer - som utkommer 12 maj. Där analyseras och förklaras strategin som har gjort Daniel Wellington till en framgångssaga. 

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant