Fotograf: Stocksnap

Psykologen förklarar: "Så lyckas du med trivsel på jobbet"

Månadens medarbetare, biobiljetter och after works. Hur får du egentligen de anställda att stanna kvar?

Många chefer gör allt de kan för att få medarbetare att trivas på jobbet. Employer branding rullas ut, att medarbetarna är företagets viktigaste resurs poängteras och alla chefer lär sig ett coachande förhållningssätt.

Varför gör man allt detta? Jo, för att de flesta arbetsgivare behöver kompetenta medarbetare och det är säljarens marknad för många branscher idag.

Alla ledare har dessutom gått på samma ledarskapsutbildning, som berättar att belöningssystemet behöver vässas till. Och att ledarna inte ska vara chefer, utan vara där för att facilitera, stödja och skapa förutsättningar för medarbetarna att göra ett bra jobb. 

Bra så. Eller? Trivs folk verkligen bättre och bättre på jobbet? Om mer curlande är svaret, vad är frågan? 

Förväntningarna på vad jobbet ska vara och ledarskapet ska bidra med skruvas upp hela tiden, vilket gör att det som i går var fina belöningar nu är hygienfaktorer.

Idealbilden som målas upp är att jobbet ska ”ge energi” och man ska jobba inte ens sextimmarsdag utan nu snarare tvåtimmarsdagar har någon forskat fram.

Frågan jag ställer mig är hur realistiskt vi ser på jobbet, arbetsgivaren och de behov ledarskapet ska täcka. I gapet mellan våra förväntningar och den bistra verkligheten ligger stress, bitterhet och frustration. Utbrända, någon..?

Det forskas enormt mycket på utbrändhet och vad som gör människor nöjda på jobbet. Men överraskande nog är inte svaret högre lön, finare lokaler, lägre krav, mer stöd eller fler företagsfester - utan det som gör att människor trivs är det gamla goda ”bli sedd och bekräftad”. 

Det är något som effektivt rationaliseras bort på många arbetsplatser bort genom hemarbete. Allt sker via mail och sms och de kontaktpunkterna vi har som är medmänskliga blir kortare, färre och mer mekaniska.

Att bli bekräftad är ett djupt mänskligt behov som gör att biologiska funktioner lugnar ned sig och nivåerna av stresshormon sjunker. Det är inte ett svaghetstecken som många antyder när de pratar nedsättande om andra individers bekräftelsebehov.

Hur bekräftar man någon, då? Vad ska exempelvis ledaren göra rent konkret?

Det finns ny och spännande forskning som säger att den enskild viktigaste skruven en ledare kan skruva på för att skapa goda förutsättningar för att medarbetarna ska känna sig bekräftade är att skapa tillit.

Tillit mellan människor främjar goda relationer, ansvarstagande för rätt grej, och att förutsättningarna för att både medarbetare och ledare har rätt nivå på förväntningarna på varandra. Tillitsskapande beteenden är enligt Paul Zak, forskare i neuroekonomi, bland annat att berömma medarbetare som gör något bra.

Enkelt, va? Inte om man ska tro de omdömen som kommer in i diverse medarbetarundersökningar och de vittnesmål jag hör närmast dagligen.

Att få höra att man gör ett bra jobb, att man bidrar positivt och är värdesatt är enormt viktigt, gör att man blir glad, mer produktiv och vågar mer. Varför är det så svårt?

Många ledare tror att beröm gör folk lata, att de tappar respekten och att de därmed matar ett monster som bara vill ha mer och mer. Det finns liksom ett slags felaktigt underförstådd relation mellan mer beröm och lägre prestation – även om alla på en direkt fråga inte skulle erkänna att det är så. All beteendeforskning visar ju att beröm gör att man utför det bekräftade beteendet mer, inte mindre.

Så de goda nyheterna för ledare som desperat försöker göra fler och fler insatser för att uppnå trivsel och nöjda medarbetare är att forskningen och psykologisk kunskap säger att man ska göra mindre – inte mer. Men det man gör ska vara medmänskligt, moget och meningsfyllt – det skapar trivsel på arbetsplatsen.

LÄS ÄVEN: Uttråkad på jobbet – stämmer arbetsgivaren på 3,3 miljoner

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST