Fotograf: Bibb Instruments

”Vårt instrument kan upptäcka miljontals misstänkta cancertumörer”

"Vi har lyckats utveckla ett helt nytt undersökningsinstrument på en marknad värd miljarder." 

Nu är det snart dags att utse Årets Superstartup 2016. 

Årets SuperStartups utgörs av de bolag som har potential att bli Sveriges nya succébolag.

Varje finalist kommer att presenteras här på VA.se fram till dagen för prisutdelningen som sker på Super Startup Summit den 10 maj.

Idag är det dags för Bibb Instruments, som tillverkar provtagningsinstrument, med vd:n Charles Walter i spetsen. 

Berätta vad ni gör?
"Vi har utvecklat ett instrument som gör det möjligt att snabbt och enkelt ta prover på misstänkta cancertumörer. Med vårt instrument borrar vi oss in i vävnaden, till skillnad från dagens endoskopimetoder där prover tas på ytan av vävnaden med hjälp av en liten skopa eller 'käft'." 

Hur kom ni på idén?
"Jag är praktiserande läkare som också har forskat och idén bakom föddes i min avhandling. Den kom faktiskt till mig i en utförslöpa när jag var ute och sprang, den var så tydlig när jag såg mina forskningsresultat. Att gå in vertikalt istället för att bara ta prover på ytan är egentligen uppenbart, men att göra det via dagens flexibla kamerainstrument hade ingen tidigare kommit på."

Vad gör er unika?
"Vi har patent godkänt för Sverige och Europa och väntar på positivt besked i Kina. Vi är ensamma i världen om att utveckla det här och alla stora spelare som tillverkar traditionell endoskopiutrustning följer oss med spänning. Bolaget är grundat tillsammans med Lund universitet, som är minoritetsägare, och vi har en produkt som är klar att kommersialisera, den är redan testad och godkänd för att användas på människor. Men allra stoltast är jag kanske över att vi lyckats på bara drygt två år, en extremt kort tid i det här sammanhanget!"

Hur ska ni erövra världen?
"Vårt instrument gör det möjligt att i bästa fall undersöka miljontals patienter varje år. Det här kan vara en av vår tids största läkargärningar, många tumörer missas idag med nuvarande metoder. Och dessutom sker många operationer helt i onödan på grund av osäkerhet om det verkligen är en cancertumör."

"Vår plan är att skapa globala samarbeten kring vårt instrument. Bolagets främsta uppgift blir att fortsätta utveckla metoden och vi har redan tre, fyra nya instrument på gång som alla handlar om metoder för att ta prover på misstänkta cancerformer."

Vilka är era främsta utmaningar?
"Det tuffa är framförallt det regulatoriska, att hinna och orka med allt pappersarbete. Vilket förstås är helt rätt, vi kan aldrig tumma på säkerheten, men det gör också att vi avvaktar lite med att sätta fart på försäljningen tills vi har en produkt som kan användas flera gånger."

"Det är dessutom tufft att hitta människor med rätt kompetens. Många söker sig till oss för att vi är ett spännande bolag, men sedan visar det sig att de inte riktigt levererar vad de lovade. Många gånger har det varit tufft att säga nej, men ska du bygga en framgångsrik startup krävs det att du är tydlig med vilken riktning som gäller."

Varför borde ni bli Årets Superstartup?
"För att vi har lyckats utveckla ett helt nytt undersökningsinstrument på en marknad värd miljarder. Vi har visat att det fungerar och dessutom kan vår metod tidigare upptäcka misstänkt cancer vilket undviker onödiga ingrepp eller extra lidande för många människor."

Här kan ni spana in de andra finalisterna: 
Greentech-bolaget som gör det snyggt att ladda bilen
Hans startup kommer göra dig till nästa Notch
Deras smarta system omvandlar afrikanska soptippar till klimatvänlig el
Cellinks vision: 3D-printa mänskliga organ
ContentMap: ”Hjärnan vill mycket hellre se saker i bilder än i mappar”
Quirkbot: "Dagens unga ska bli aktiva användare av den digitala tekniken"


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST