Tre svenska företag som vill att du ska äta insekter

Och som dessutom trotsar Livsmedelsverket.

Insekter konsumeras i 80 procent av världens länder. Och det är inte bara en extremt miljövänlig föda - insekter har också en extremt hög proteinhalt.

Den globala köttindustrin står för 18 procent av världens koldioxidutsläpp. En högre medvetenhet om dess miljöpåverkan har bland annat uppkommit i samband med den populära dokumentären Cowspiracy.

I Sverige kan man se att allt fler svenskar rör sig mot en vegetarisk livsstil. Enligt Demoskop har andelen svenskar som enbart äter vegetarisk ökat från sju till tio procent inom loppet av ett år.     

LÄS ÄVEN: Cowspiracy gjorde oss till vegetarianer - nu ifrågasätts faktan

Men man behöver inte bojkotta animaliska livsmedel helt och hållet för att äta miljövänligt. Insekter innehåller oftast dubbelt så mycket protein som andra proteinkällor.

Livsmedelverket ställer sig dock tveksamma till fenomenet, enligt en artikel i Metro. De menar att det är oansvarigt att sälja mat som man inte har testat riskerna med.

EU-kommisionen utannonserade förra året ett projekt värt över 25 miljoner kronor för att förespråka insekter som ny proteinkälla. 

LÄS ÄVEN: 7 startups som minskar matsvinnet

I februari utlyste Vinnova en tävling om att ta fram framtidens protein. Det fanns tre vinnare som valde att lösa det genom insektsbaserad föda. Här är tre svenska projekt som har tagit fram alternativa sätt att få i sig protein på: 

Tenebrio molitor, SP Sveriges tekniska forskningsinstitut
Forskninginstitutet beläget i Göteborg ska utveckla en proteinrik produkt som baserar sig på protein från mjölmask. Tack vare att maskarna föds upp på vegetabiliska matrester blir det en klimatsmart proteinkälla.

Mjölmaskprotein, Tebrito AB 
Tebrito ska raffinera mjölmask till proteinpulver, och med denna proteinråvara ta fram olika livsmedelsprototyper.

Hakuna Färs, Hakuna mat AB 
Hakuna mat ska utveckla en miljövänlig färs baserad på syrsor och mjölmask. Deras mål är att färsen ska bli konkurrenskraftig med kött. Fokusgrupper kommer att användas för att få fram tilltalande smaker.

 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.