Regeringens förslag: Ägare av "smutsiga" bilar ska betala högre skatt

Ett högt koldioxidsutsläpp ska beskattas mer. 

Bilar med ett högt koldioxidutsläpp ska beskattas högre och bilar med ett lägre utsläpp ska få en bonus vid inköpet.  Systemet kallas för Bonus malus och är grunden i ett utredningsbetänkande som idag lämnades till regeringen

På latin betyder bonus bra och malus dåligt. Det nya systemet som presenterades ska främja bra miljöanpassade fordon med låga utsläpp av koldioxid. Samtidigt ska dåliga fordon med höga utsläpp ska få en högre skatt.

Utredarna vill se en bonus på 60 000 kronor vid inköpstillfället om fordonet släpper ut noll gram koldioxid per kilometer vid blandad körning. Om fordonet släpper ut 35 gram koldioxid eller mindre blir bonusen 45 000 vid inköpet. Och med utsläpp mellan 35 och 50 gram blir bonusen 35 000 kronor. Bonusen får dock högst uppgå till 25 procent av fordonets nypris.

LÄS ÄVEN: Volvo-ingenjören: Teslas autopilot är en 'wannabe'

Fordon som drivs av bensin och diesel kommer att få en ökad skatt på 80 kronor per gram koldioxid utöver 95 gram som fordonet släpper ut per kilometer. För fordon som kan drivas av alternativa bränslen ligger koldioxidskatten på 11 kronor.

Detta innebär att den genomsnittlig ökning från 800 till 3050 kronor för bensindrivna personbilar. Och för dieselbilar kommer den genomsnittliga skatten öka från 2350 till 6850 kronor.

LÄS ÄVEN: Forskare: Det är omöjligt att bevisa att de självkörande bilarna är säkra

Systemet ska att gälla personbilar, lätta lastbilar och lätta bussar registrerade 2018 eller senare. 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.