Fotograf: Lindsten / Nilssson

Alexander Bards dystra profetia: "De flesta människor kommer bli onödiga"

I en intervju med Veckans Affärer pratar Alexander Bard om Donald Trump, big data och om varför han tycker vi ska lägga ner skolan.

Alexander Bard behöver ingen längre introduktion. Känd för både sin musikkarriär, klädstil och som förespråkare av knarklegalisering. Men han är också framgångsrik filosof och författare av bland annat "Nätokraterna".

Med Veckans Affärers Ulf Skarin pratar Alexander Bard om det nya näringslivet. Hela intervjun kan du lyssna på längre ner.

Om du får vara profet, hur ser näringslivet ut om tio år?

BARDS ORDLISTA

NÄTOKRATI 
Kapitalismen har ersatts av informationalismen. Det är inte längre de som har pengarna, fastigheterna eller en fin titel som sitter på makten. Numera ligger makten i att tillhöra rätt nätverk och att utnyttja sin sociala intelligens för att vara en nätokrat. 

KONSUMTARIAT 
Den stora massan som aldrig får tillträde till nätverken där makten utövas. Det som återstår är att vara en lydig konsument för att hålla i gång ekonomin. Och att instagramma och facebooka utan följare eller gillatryckningar. 

DIVIDER 
lnviden är död och individualismen är i dag ett underklassfenomen. Divid är fortfarande en enskild person, men inte längre världens centrum. Gruppen är det intressanta, tänk groupies i stället för selfies som bara blivit vulgärt. 

ATTENTION 
Uppmärksamhet är allt, det är vad som avgör om ditt företag blir framgångsrikt. Eller snarare begreppet "attention" som är trovärdighet multiplicerat med uppmärksamhet. Och är det en nolla på någon av dem blir det värdelöst, båda faktorerna måste finnas på plats. 

EVENT 
Glöm fokus på tillväxt, framsteg och vinst. Företagens mål är att skapa mesta möjliga upplevelser, både för sina anställda och för sina kunder. Du delar upplevelser med andra människor, som du sedan minns och samtidigt blir de en del av att bygga din identitet. 

"Vi går mot ett mikrokapitalistiskt samhälle där vi gör små betalningar för en massa olika saker. Det gör också att bolagen blir mer och mer specialiserade, breda bolag kommer att få stora problem. Hälften av alla dagens jobb kommer ryka fram till år 2025."

"Det fasta jobbet har vi redan slängt, guldklockan finns inte längre kvar, nu tar vi nästa steg och slår sönder idén om att överhuvudtaget längre ha ett jobb. Du måste sluta tänka jobb!"

"Den här utvecklingen gynnar förstås de som är smarta nätverkare och som gillar att röra på sig. Men det finns förstås också massor med människor som tycker att den här utvecklingen är jättejobbig och hatar den, det är också därför Sverigedemokraterna växer och växer, det är därför Donald Trump i USA är så framgångsrik."

"I samhället håller det på att växa fram en ’nätokrati’ och ett ’konsumtariat’ och det skrev vi om redan för sexton år sedan. Konsumtariatet är män som är typ 29 år gamla, bor i Filipstad, där varken lumpen eller fabriken längre finns kvar och tjejerna har dragit och går på högskolan i Karlstad. Men den här 29-åringen bor kvar hemma, han är trött, fet och håglös och på nätet konsumerar han porr, spelkasino och hat. Och så undrar vi varför Sverigedemokraterna växer!?”

Lyssna på hela intervjun här:


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.