Facebook måste överprestera för att leva upp till de skyhöga förväntningarna

Analytikerna har lagt ribban högt för Facebook, Apple sjönk på ödesdiger kvartalsrapport, arbetsmarknadsministern öppnar för sänkta arbetsgivarkostnader för nyanlända. 

Facebook har höga förväntningar att leva upp till

För sociala medier med mångmiljardvärderinar (i dollar) är den ofrånkomliga frågan: Kan de generera intäkter som motiverar värderingen? Facebook har gått i bräschen i kampen om att visa att det faktiskt går att förvandla stora användarantal till lönsamhet och hittills lyckats imponera. I förra kvartalsrapporten slog Facebook förväntningarna på omsättningen med hela 9 procent - och det var inte för att förväntningarna på företaget är låga.  

Men sådana prestationer sänker knappast ribban. Facebook ska lämna kvartalsrapport och står inför skyhöga förväntningar, efter en rad starka rapporter.  Analytiker har i snitt förutspått en ökning i omsättning på hela 48 procent över senaste året. Annonser i mobilen bär en stor del av förväntningarna - 80 procent av omsättningen. Det räcker alltså inte för företaget att prestera bra - Facebook måste fortsätta överprestera. 

LÄS MER: En knaper framtid väntar telekomföretagen – Facebook vill tredubbla antalet användare

Lägre arbetsgivarkostnader för att anställa nyanlända kan bli aktuellt

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson öppnar för att sänka arbetsgivarnas kostnader för nyanlända med låg utbildning. (DN)

Apple omsättning krympte för första gången på ett årtionde

Apple lämnade en nedslående kvartalsrapport igår som fick aktien att sjunka mer än 6 procent. Försäljningen av Iphone sjönk för första gången någonsin. En ödesdiger nyhet med tanke på att Iphonen är Apples viktigaste produkt. Apple levde heller inte upp till förväntningarna på bolagets omsättning för kvartalet.

MISSA INTE: Apple och Google betalar sina interns över 50 000 i månaden - men framstår ändå som snåla jämfört med konkurrenterna

Hälsoväxling ska göra sjukfrånvarokostnader mer rättvisa

Tanken med hälsoväxling är att företagen ska få en mer rörlig och rättvis kostnad för sjukfrånvaron. Aktivt hälsoarbete ska löna sig enligt socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. (DI)

Försvarsmakten saknar pengar till vapen 

Försvarsmakten saknar i genomsnitt 3 miljarder kronor om året för att köpa in vapen och materiel. (SvD)

Regeringen backar i senaste opinionsmätningen

Regeringen pressas i opinionen och får bara 29,2 procent i Ipsos senaste mätning. Alliansen får 43,8 procent och är klart större än de rödgröna på 36,2 procent. (DN)

Miljarder till polisen

Kristdemokraterna vill i sin budgetmotion satsa 4 miljarder kronor extra på polisen. (DN)

Biständsministern stödjer MP:s-språkrörsbeslut 

Miljöpartiets språkrör gjorde rätt som ställde sina platser till förfogande, men de har fortsatt biståndsminister Isabella Lövins förtroende. (DN)


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.