Fotograf: Againity

Deras smarta system omvandlar afrikanska soptippar till klimatvänlig el

Möt en av finalisterna i Årets Superstartup 2016.

Nu är det snart dags att utse Årets Superstartup 2016.

Årets SuperStartups utgörs av de bolag som har potential att bli Sveriges nya succébolag.

Varje finalist kommer att presenteras här på VA.se fram till dagen för prisutdelningen som sker på Super Startup Summit den 10 maj.

Först ut är Againity:

Berätta vad ni gör?

“Vi tillverkar en ny typ av turbinlösning som gör att det redan vid temperaturer på 90 grader går att kostnadseffektivt omvandla energi till el. Det betyder att vi kan utnyttja värme som annars brukar gå till spillo, till kylvatten, spillvärme från industrin eller hetvatten från sopförbränning.”

Hur kom du på idén?

“Jag är utbildad flygtekniker och jobbade i åtta år med gasturbiner på Siemens i Finspång. Men jag såg att en så stor del av energin bara försvann bort och började undersöka om det inte gick att bygga på ett smartare sätt. Så jag tog fram en egen turbin.”

Vad gör er unika?

“Det finns snarlika teknologier, men inte exakt likadana. Vår teknik är patentsökt och den innebär också att vi kan bygga betydligt mindre anläggningar än tidigare.”

“Vi startade år 2013 och har redan från start gått med vinst. Och vi har kapitaliserat allt med egna pengar och enormt mycket arbete. Det visar också att det faktiskt går att bygga nya starka industribolag i Sverige med relativt lite pengar!”

Hur ska ni erövra världen?

“Det finns en enorm potential i möjligheten att konvertera sopor till energi, inte minst i Afrika som idag saknar den infrastrukturen. Sopor är ett stort problem, men är samtidigt till största delen möjliga att utnyttja på det här sättet. Idag är de till och med en negativ kostnad för samhället eftersom de bara utgör en belastning.”

“Vi samarbetar idag med Kenya där de lokalt ska köpa våra produkter och det är förresten inte bara Afrika som har problem med sopor, det har i princip hela världen förutom norra Europa.”

Vilka är era främsta utmaningar?

“Under vårt första år omsatte vi ungefär 2,5 miljoner kronor, nu har vi fått en order värd 37 miljoner! Det är förstås en utmaning, samtidigt hyr vi in all produktionskapacitet och vi har ingen egen verkstad vilket gör det enklare att skala upp.”

Varför borde ni bli Årets Superstartup?

“För att vi förvandlar det som tidigare bara sågs som en kostnad, sopor, till en intäktskälla. Vilket också förstås är bra för miljön, bara genom vår levererans till Kenya sänker vi klimatgaserna mer än vad hela Sverige sänker sina utsläpp under nästa år!”

Se Againitys videopitch nedan:

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.