Fotograf: Uber

Nu ska Uber guida förarna till billigaste bensinen och närmsta toaletten

Uber lockar sina förare med nödvändiga appförmåner. 

Efter Ubers stora framgångar har problemen börjat hopa sig. Nya konkurrenter dyker upp som svampar. Samtidigt annonserades i förra veckan att Singapore inleder experiment med självkörande taxi i en stadsdel. De självkörande fordonens framfart är ännu ett hot som Ubers måste besegra.

LÄS MER: Första uppkörningen avklarad – snart får självkörande taxibilar se dagens ljus

Men kanske viktigast av allt - att hindra förarna från att överge bolaget. För utan förare inget Uber. Förarna har sedan länge klagat på att ersättningsnivån är för låg - hela 20 procent av det kunderna betalar går direkt till Uber. I New York har det tillochmed bidlats fackförbund för Uber förare som hotar bolaget med att lansera en egen app - av förare för förare, om inte Uber skärper sig. 

LÄS MER: Uber-förare strejkar och hotar med egen app

Men även om ersättningen inte höjts så snabbt håller förarnas villkor på att förbättras. Utvecklingen har lett till att många förare jobbar för både Uber och konkurrenter som Lyft samtidigt. Appen har därmed blivit en konkurrensplattform och det gäller att hålla kvar förarna, genom att erbjuda bästa användarupplevelsen.  

Därför lanserar Uber inom den närmsta tiden flera nya funktioner. Till att börja med kommer Uber-förare att kunna se alla bensinstationer utplacerade på kartan i appen, tillsammans med bensinpriserna där. Tanken är att det ska göra arbetet enklare och billigare. 

Dessutom införs ett bonussystem där förare som kör över en viss mängd resor för Uber per månad får rabatt på bensin och vissa produkter på bensinstationer. Rabattsystemet kan även tänkas utökas till restauranger och andra samarbetspartners. Uber har tillexempel gjort en deal med telekombolaget AT&T som ger förare 20 procents rabatt på sitt bredband. 

För att göra körupplevelsen smidigare har man också börjat med ett projekt för att visa på kartan var det finns allmänna toaletter. Projektet har fått smeknamnet "Poober".

För att matcha Lyfts möjlighet att betala förarna direkt efter avslutad körning kommer Uber erbjuda samma sak med start någon gång i början av maj. Förarna får då betalningar överförda direkt till sitt konto mot ett mindre transaktionskostnad från Uber. 

MISSA INTE: Uber erbjuder hackers 83 000 för varje fel de hittar i bolagets kod

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST