Fotograf: Mark Lennihan / TT

Apples Iphoneproblem växer - kan leda till värsta krisen på länge

Apple spås göra sitt sämsta resultat på 15 år.

Apple skulle ha presenterat sin rapport för det andra kvartalet igår, men efter Bill Campbells bortgång förra veckan valde man att skjuta upp presentationen till idag. Resultatet släpps efter USA-börsernas stängning ikväll, och spås vara det sämsta på 15 år. 

Försäljningen väntas ha uppgått till 52 miljarder dollar, vilket innebär en nedgång med cirka 10 procent från motsvarande kvartal året före. Resultatet väntas ha minskat till 11,1 miljarder dollar (13,6).

Mer än två tredjedelar av bolagets vinst kommer numera från Iphone. Att försäljningen av paradprodukten nu visar tecken på att vika är illavarslande. Apples vd Tim Cook förutspådde redan i januari att Iphoneförsäljningen skulle krympa i detta kvartal.

Modellerna 6S och 6S Plus har inte fått fart på köpsuget och förhoppningarna sätts nu alltmer till nästa version, Iphone 7. I enheter räknat väntas 50,4 miljoner Iphone ha sålts under det gångna kvartalet, vilket skulle innebära ett fall med hela 18 procent från de 61,2 miljoner som såldes samma kvartal året före.

VIDEO: "Därför är Apples iPhone-kris ett större problem än du anar" (VA Finans)

För Ipad är förväntningarna låga: försäljningen av produktkategorin har backat länge och denna gång väntas 10,1 miljoner enheter ha sålts, att jämföra med 12,6 miljoner samma tid året före.

Försäljningen av Macdatorer väntas ha varit oförändrad på 4,6 miljoner enheter under det gångna kvartalet.

Inte heller det innevarande kvartalet, som blir nummer tre i Apples räkenskaper, väntas innebära någon vändning för bolaget. Försäljningen under kvartalet i fjol var 49,6 miljarder dollar och prognoserna pekar nu - före tisdagens rapport - mot en försäljningsminskning till 47,4 miljarder dollar. Här lär Apple komma med uppdaterade prognoser.

LÄS MER: Analytiker varnar: "Apples Iphoneförsäljning rasar under 2016"

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST