Fotograf: Solarimpulse.com

Flygplan korsade Stilla havet – med bara solenergi

Igår landade det soldrivna planet i Kalifornien efter en tredagarsflygning över Stilla havet. 

I mars förra året inledde Planet Solar Impulse 2 sin världsomflygning i Abu Dhabi.  Flygplanet ska ta sig runt hela globen med enbart solkraft.

Syftet med flygplanet är att öka medvetenhet kring solenergi. Rekodflygningen på 5 dygn från Japanska Nagoya till Hawaii har ett tydligt budskap: Alla kan använda planets teknik för att halvera världens energiförbrukning, spara naturresurser och förbättra vår livskvalitet.

Halvvägs på resan fick flygplanet problem med batterierna och piloterna blev tvungna  att stanna till på Hawaii. Under de senaste åtta månaderna genomgått reparationer. I torsdags lämnade flygplanet Hawaii och efter 62 timmar landande säkert på Moffett Air Field in Mountain View, Kalifornien. Landningen i USA blir den nionde etappen på resan. Nästa destination blir New York.

Om allt går som planerat förväntas flygplanet att vara tillbaka i Abu Dhabi i augusti senare i år. 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.