Volvo trappar upp el-satsningen - ska sälja en miljon elektrifierade bilar

Volvo storsatsar på elektrifiering och Arbetsmarknadsrådet föreslår ökad lönespridning för att efterskapa det tyska arbetsmarknadsundret i Sverige. 

Volvo satsar på elbilar 

Volvo Personvagnar siktar på att fram till år 2025 ha sålt en miljon elbilar. Det skriver Dagens Industri.

Som del av det nya hållbarhetsprogrammet benämnt Omtanke ska Volvos verksamhet bli klimatneutral, kvinnor i ledande befattningar ska nå 35 procent och volymen el- och hybridbilar som säljs ska trappas upp rejält till år 2025. 

Volvo höjer ribban rejält med målet på en miljon sålda elbilar fram till 2025, men det är ändå ett blygsam säljprognos jämfört med Teslas satsning om att uppnå en försäljningsvolym på 500 000 elbilar om året redan 2020. Jämförelsevis behöver Volvo bara sälja 120 000 el- eller hybrid bilar om året fram till 2025 för att uppnå sitt nya mål. 

LÄS MER: 400 000 förbokningar på två veckor - nu gäller det för Tesla att hinna med efterfrågan

Planen är att ta fram minst två hybridversioner av varje ny Volvo-modell förutom en renodlad elmodell som ska nå marknaden 2019. 

Ökad lönespridning bakom arbetsmarknadsundret 

Enligt en rapport åt Arbetsmarknadsekonomiska rådet är det ökad lönespridning som förklarar det tyska arbetsmarknadsundret. Rådet föreslår en ökad lönespridning även i Sverige, men inte lika mycket som i Tyskland. (DN Debatt)

Svårt att nå uppgörelse rörande bostadspolitiken

De blocköverskridande samtalen om bostadspolitiken går mycket trögt. Inget nytt möte är inbokat och flera inblandade gör bedömningen att man står så långt ifrån varandra att det är svårt att nå en uppgörelse som alla sju partier kan stå bakom. (Ekot)

Christer Gardell förvånad av ABB 

Industrikonglomeratet ABB äger åtminstone fyra pappersbruk, en uppgift som förvånar storägaren Christer Gardell. (DI)

Riskfyllt med expansiv penningpolitik 

Den expansiva penningpolitiken ökar riskerna, enligt riksbanksfullmäktiges vice ordförande Michael Lundholm. (SvD)


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST