Fotograf: Flickr / Maria Eklind

FI ändrar sig igen: här är nya amorteringskraven

Finansinspektionen svänger om amorteringskraven, nu gäller andra regler från 1 juni.

Turerna kring amorteringskravet har varit många, och marknaden har varit orolig. Med bara lite mer än en månad kvar till att reglerna ska träda i kraft ändrar sig Finansinspektionen (FI) igen.

"Ett amorteringskrav dämpar skuldsättningen. Lägre skuldsättning ökar hushållens motståndskraft mot störningar och minskar risken att Sveriges ekonomi påverkas negativt om något oväntat händer i Sverige eller i omvärlden", skriver FI i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: "Kunderna ska kunna ansöka om bolån mitt i natten"

Förslaget som nu läggs fram säger att tilläggslån på bolån ska amorteras på tio år. Detta innebär att nya bolån med en belåningsgrad över 70 procent amorteras med minst 2 procent av det ursprungliga lånebeloppet varje år. Lån med under 70 procents belåningsgrad ska amorteras med minst 1 procent per år till dess att belåningsgraden är 50 procent. Reglerna ska gälla från och med den 1 juni.

Befintligt bolån
Om man tar ut tilläggslån på befintliga bolån, och har en belåningsgrad över 50 procent kan man välja om man vill betala av på tio år eller enligt grundregeln. "Möjligheten att amortera ett tilläggslån på tio år har tillkommit för att undvika tröskeleffekter för dem som har befintliga bolån och därmed inte omfattas av amorteringskravet", skriver FI.

Undantag
Undantag från reglerna kan under begränsad period medges om det finns särskilda skäl, exempelvis arbetslöshet eller sjukdom. För nyproducerade bostäder kan undantag medges under högst fem år, dock endast för förstahandsköpare.

Omvärdering
Omvärdering av bostaden, för att räkna om belåningsgraden, får endast ske vart femte år. Omvärdering får dock också ske om det skett en "avsevärd värdeförändring" av bostaden av annan anledning än den allmänna prisutvecklingen. Det kan handla om en "omfattande" om- eller tillbyggnad.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Därför blir så många inkompetenta män ledare – och så kan det förhindras
  2. Aktien rasade 26% – sen stoppades all handel i forskningsbolaget
  3. Nästa vecka tar hon över Handelsbanken – bryter 150 år av gubbvälde
  4. Grundaren välkomnar beskedet som just fick hans förmögenhet att rasa: ”Inte ett dugg orolig”
  5. Deppiga inköpschefer sänker börsen – Swedbank åter i fokus
  1. Bredbandsjesus träder fram 20 år efter IT-yran: ”Ikea kunde ha blivit Amazon och Ericsson ha utvecklat Whatsapp”
  2. Så gick Supertalangen från idé till att sälja t-shirts med ”Skam”-citat för en kvarts miljon kronor på två veckor
  3. Då: Kickad från Ericsson – Nu: Han är bäst betalde svenske chefen någonsin
  4. Listan: Börsens allra bästa köp – enligt 988 analyser
  5. Experterna förklarar: Så påverkas börsen av kronraset – och här är aktierna som gynnas mest

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.