ANNONS

Nyheten som får företagare att jubla: ”Alla borde göra det”

Nu kan företagare få delar av sin arbetsmiljöutbildning betald.
"Det här är något alla företag borde göra", säger Victoria Söderlind, HR-chef på Scandinavian Photo, som gått en arbetsmiljöutbildning hos Prevent.

Det är parterna på arbetsmarknaden, Svenskt Näringsliv, LO och PTK, som har satt av 75 miljoner kronor till arbetsmiljöutbildning i svenska företag. Det innebär att du som företagare kan få utbildningar för chefer och skyddsombud betald i upp till tre dagar. Det enda kravet är att du har minst en anställd och tecknat trygghetsförsäkring med TFA genom AFA försäkring.

En av de största och mest uppskattade aktörerna på marknaden är Prevent. De erbjuder alternativ inom alla områden för arbetsmiljöutbildningar, från arbetsmiljö för chefer till konflikthantering och riskbedömning. Utbildningarna kan också företagsanpassas vilket företaget "Scandinavian Photo" har gjort.

Bolaget, som har 120 anställda i Sverige och 160 i Norden, började som postorderföretag och har nu sex butiker i Sverige och en omfattande försäljning på nätet. För dem var arbetsmiljöutbildningar, precis som för många andra, något som användes för att släcka bränder.

Victoria Söderlind, HR-chef på Scandinavian Photo, märkte en stor skillnad hos sina anställda efter att de gått arbetsmiljöutbildningen hos Prevent.

"Jag kände att vi behövde skapa en tydligare plan, med checklistor och information om hur vi ska agera vid kriser, så som rån, hot och brand", berättar Victoria Söderlind som är HR-chef på företaget.

Hon tog initiativet att satsa på arbetsmiljöutbildningar och att valet föll på Prevent var ingen slump.
"Prevent har en tydlig koppling till Arbetsmiljöverket och en lång erfarenhet vilket gjorde mitt val enkelt", berättar Victoria Söderlind.

Med medarbetare i hela Sverige fanns det en hel del frågor att ta tag i för Scandinavian Photo. Bland annat hur man som chef och anställd hanterar ett rån, vilket är en situation de dessvärre redan fått uppleva.
"Innan vi blev utsatta för rånet trodde vi aldrig att det kunde hända, så vi blev helt tagna på sängen. Händelsen skakade om oss rejält och självklart såg vi saker som vi kunde bli bättre på", berättar Victoria Söderlind.

Utbildningen hos Prevent blev en väckarklocka för Scandinavian Photo som gick hem med många nya kunskaper och en del hemläxor.

"För oss var utbildningen otroligt utvecklande. Vi tittade på den fysiska arbetsmiljön och gick igenom risker. Det var också fantastiskt att få så många bra och praktiska exempel från företag som liknar oss. På andra utbildningar kan man, till exempel, få lyssna till föreläsningar om säkerhet för dykare och det lär ju vi oss inte någonting av", berättar Victoria Söderlind och fortsätter:

"Vår föreläsare Christina var helt fantastisk, hon skapade en positiv energi och gjorde så att alla vågade säga vad de tyckte. Kursmaterialet var toppen och Prevent hade också lyckats göra väldigt bra research".

Victoria Söderlind märker redan av resultatet hos sina anställda och nu vill hon rekommendera utbildningen till andra företag.

"Alla företag bör varje år låta sina chefer och skyddsombud göra en sådan här utbildning. Det har skapat en trygghet, både hos butiksanställda och funktionschefer, som är ovärderlig. Arbetsmiljöfrågor ska inte alltid komma uppifrån och jag vill inte komma en gång om året med pekpinnar till våra anställda. Det viktigaste är att stärka butikscheferna i sina roller så de i sin tur kan sprida kunskapen. Det är sådant arbete som skapar en säker och bra arbetsplats", säger Victoria Söderlind.

Läs mer om hur ditt företag kan få din arbetsmiljöutbildning betald – i upp till tre dagar. 

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST