Denna 90-metersjakten var till salu 2013 - för cirka 774 miljoner kronor. Fotograf: Flickr / Nick Kenrick

Nya trenden: Hyr din lyxjakt - att köpa är ute

Har du just köpt en ny superlyxjakt? I så fall var det dålig tajming. Om du inte har hunnit skramla fram pengarna till en än, vänta med att slå sönder spargrisen i sommar – nya trenden bland de superrika är inte att köpa sin lyxjakt utan att hyra den.

Det senaste året har antalet charters av lyxjakter ökat med 21 procent medan antalet köp minskat bland individer med en förmögenhet som överstiger 30 miljoner dollar. Det redovisar rapporten The State of Wealth, Luxury and Yachting av Wealth-X samt Camper & Nicholson.

MISSA INTE: Zlatan vill gå till historien - som entreprenör

Den enkla förklaringen är att lyxjakter är för dyra, även för de som har oändligt med pengar. Även om man har råd att införskaffa en stor fin båt så är driftskostnaden astronomisk. U.S Superyacht Association har uppskattat att den årliga kostnaden för hålla en 180-fotsjakt i drift uppgår till cirka 4,7 miljoner dollar, knappt 39 miljoner kronor. Det skriver Bloomberg. Det motsvarar ungefär 10 procent av inköpspriset så och det är kanske inte den mest hållbara investeringen ur ett långsiktigt perspektiv.

INTEGRATIONSSPEL: Miljardären satsar 100 miljoner på spel som ska lära nyanlända svenska

Att driftskostnaderna uppgår till cirka 10 procent av inköpskostnaden stämmer även för mer genomsnittliga superjakter i 10-miljonerdollarklassen. Den som hyr kommer istället undan så billigt som 940 tusen till 1,55 miljoner kronor för en vecka. Det är ju nästan som hittat!

En annan anledning bakom trenden har mer att göra med i hur man vill semestra. Äger man sin lyxjakt är det svårt att segla den i Västindien ena dagen och i Stockholms skärgård tre dagar senare. Miljonärer, eller kanske snarare miljardärer, som vill utforska nya semesterorter på löpande band gör det mycket lättare för sig genom att helt enkelt chartra en ny båt på varje ort, skriver Bloomberg.

LÄS MER: Hela listan: Sveriges 156 miljardärer


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. PR-veteranen som upptäckte Greta Thunberg – och anklagades för att utnyttja hennes framgång
  2. Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån
  3. Vikande konjunktur och låga räntor får bostadsmarknaden att ljusna
  4. Wikipedia kompletterar svensk historia – för att göra den mer jämställd
  5. Harvardforskarna: Kvinnliga chefer presterar bättre än manliga
  1. Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån
  2. Viktigaste faktorn till en framgångsrik start-up – enligt stjärnentreprenören som sålde sin app för 816 miljoner
  3. Stressdoktorns recept: Så kan du vaccinera dig mot stress i höst
  4. PR-veteranen som upptäckte Greta Thunberg – och anklagades för att utnyttja hennes framgång
  5. Analytikern: Butiksdöden är inte e-handelns fel

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.