Jonas Karles och Emma Woxlin är entreprenörerna som varit med och skapat semitransparenta organiska solceller tryckta på PET-plast. Fotograf: Venture Cup

Smarta solceller från Sverige ska lysa upp hela Afrika

25-åriga chalmeristen Emma Woxlin är en av entreprenörerna bakom Epishine som trycker billiga och energieffektiva solceller i plast. Nu ska hon flytta produktionen från labbet till fabriken och sedan väntar Afrika.

"Solenergi står bara för 1 procent av världens elanvändning. Jag menar att det beror på att solceller baserade på kisel inte är en tillräckligt hållbar lösning", säger Emma Woxlin.

Hon är en av entreprenörerna bakom projektet Epishine som är i full färd med att kommersialisera en kostnadseffektiv teknik för att tillverka organiska solceller. "Det är ungefär lika enkelt att återvinna våra solceller som att återvinna en Coca-Cola-flaska!"

Energiåterbetalningstiden för en solcell är mindre än en månad. Motsvarande tid för kiselbaserade solceller är minst ett år eftersom det krävs mycket energi både för att utvinna kisel och för att tillverka solcellerna.

LÄS ÄVEN: "Miljöproblemen är århundradets största affärsmöjlighet"

Epishine är än så länge ensamt om att producera helt metallfria solceller i större skala. Det är möjligt genom en produktionsteknik som kan liknas vid hur tryckerier massproducerar tidningar. "Vi trycker plastbläck på plast och solcellerna kan göras jättelånga. De har möjlighet att bli det billigaste energislaget någonsin."

Tryckerianläggningen finns vid Printed Electronics Lab i Norrköping och har en kapacitet på cirka 20 000 kvadratmeter solceller per år. Planen är att satsa 3 miljoner kronor för att bygga ut till 120 000 kvadratmeter.

Anläggningen ägs i dag av Linköpings universitet, men tanken är att baka in den i projektet. År 2019 räknar man med att ha påbörjat bygget av en anläggning för 50-100 miljoner kronor som ska producera solceller motsvarande 500 megawatt per månad. Det motsvarar ett normalstort kärnkraftverk.

Epishine har hunnit vinna flera entreprenörspriser och man för diskussioner med investerare, men har ännu inte tagit in en krona. "Vi vill avvakta tills vi får upp värderingen på bolaget."

Emma Woxlin växte upp i Mölndal. Mamma läste teknisk fysik vid Chalmers. Pappa är jurist. Inspirationen fick hon från sin 83-årige morfar Sven Nilsson. Han är en uppfinnare av rang och ligger bakom stora patent för katalysatorer och värmeväxlingssystem.

Det blev många timmar i morfars labb under högstadiet. "Jag trodde att det var så världen fungerade – man får en idé, sedan tar man patent och för ut den på marknaden för att förändra världen."

LÄS ÄVEN: Den 25-årige Handelsavhopparen som säljer mobiler för miljarder

Verklighetsbilden förändrades när hon började läsa teknisk fysik vid Chalmers och fick arbeta med forskare. Hon insåg att det lätt blir forskning för forskningens skull och att olika forskargrupper ofta har vattentäta skott mellan sig. "Jag tror att det finns en stor möjlighet att lösa många cancer- och miljöproblem bara man samlade alla forskare inom varje område under en månad", säger hon.

Direkt efter examen fick hon som en av få Chalmerister ett års praktik vid NASA:s earth science-avdelning. Här arbetade hon med en systerteknik till GPS – VLBI – som mäter avstånd mellan kontinenter med millimeternoggrannhet. På sikt är förhoppningen att förutspå jordbävningar.

Därefter blev det Chalmers Entreprenörsskola. Det var där hon och Jonas Karles fick chansen att kommersialisera de organiska solcellerna. Tekniken och idén kommer ursprungligen från Linköpings universitet där forskare och entreprenören Mattias Josephson startade projektet Alsvid Solar.


I dag är det 14 personer som jobbar ihop för att utveckla och ta solcellerna till marknaden. "Jag har alltid velat arbeta med solceller och blev helt såld när jag fick höra ordet organiska solceller", säger Emma Woxlin.

LÄS ÄVEN: Hon ska revolutionera världen med sin teknik

Hur ser visionen för Epishine ut?
"Att förse Afrika med portabel energi – om vi talar väldigt visionärt. 78 procent av befolkningen har mobiler, men många saknar el", säger Emma Woxlin.
"Det är bra att man förser Afrika med 3G eller 4G, men då är också elförsörjningen viktig så att det enkelt går att ladda mobilen."

Epishine besöker bland Kenya, Nigeria och Indonesien nu i vår. 
Landet har 250 miljoner invånare utspridda över 13 000 öar, vilket ger stora infrastrukturproblem. Drygt 100 miljoner invånare saknar el. Emma Woxlin för bland annat diskussioner med det indonesiska affärsinstitutet IBEKA.

En gordisk knut måste dock lösas innan projektet kan skala upp på allvar: Solcellerna i "tryckeriet" får inte samma kapacitet som de som tas fram i laboratoriemiljö. Hon sticker heller inte under stol med att solcellerna kräver dyra polymerer (plast med elektriska egenskaper), men eftersom det handlar om extremt tunna lager (mätt i nanometer) finns goda förutsättningar att tillverka solcellerna till låga priser.

Den här artikeln publicerades först i analysbrevet VA Case - som ger inspiration till framgång. Om du gillar VA.se kommer du att gilla VA Case.Teckna en prenumeration och ta del av både VA Case och Veckans Affärers papperstidning!


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.