Ny studie: Sockerberoende ska behandlas på samma sätt som drogmissbruk

Eftersom socker har samma effekter som kokain bör man behandla på samma villkor, anser forskare. 

Man har länge pratat om att ett för högt sockerintag är skadligt för kroppen. Det kan leda till åkommor som övervikt, hjärt-och kärlsjukdomar och diabetes. Mycket har också pekat på att socker har samma effekter på kroppen som kokain. En ny studie förstärker detta och föreslår att de som är beroende av socker ska bli behandlade på samma sätt som drogmissbrukare.

Forskare från Queensland University of Technology visar i en studie att ett för högt intag av socker ökar dopaminhalterna i kroppen på samma sätt som andra droger gör – bland annat kokain. Dopaminet i kroppen påverkar det centrala nervsystemet och det reglerar vår aptit, motorik och vårt humör.

Studien säger att en långvarig konsumtion av socker till slut kommer att resultera i en minskning av dopaminnivåer. Det betyder att människor behöver konsumera allt högre halter av socker för att kunna uppnå samma känsla av tillfredställelse som tidigare och för att undvika en mildare depression.

LÄS ÄVEN: Coca-cola stäms i USA - får inte längre säga att "vattnet" är nyttigt

Forskarna upptäckte också att kroniskt ätande av sackaros kan leda till ätstörningar och beteendeförändringar.   

Serena Bartlett, en neurolog från Institute of Health and Biomedical Innovation, säger att forskningen indikerar att medicin som används mot nikotinberoende också kan användas för att avvärja folk från socker.

"Överkonsumtion av socker har visat sig direkt bidra till viktökning", säger hon. "Det har också, upprepade gånger, visat sig höja dopaminnivåer som styr hjärnans belönings- och nöjescentra på ett sätt som liknar många droger av missbruk, inklusive tobak, kokain och morfin.” 

Bartlett berättar också att folk som har en hög konsumtion eller hetsäter in i vuxenlivet kan möta en rad neurologiska och psykiatriska konsekvenser som påverkar humör och motivation.

LÄS ÄVEN: Sockerskatten gav resultat - nu köper de mindre läsk och mer vatten

Forskningen är i strid med tidigare forskning från 2014 som har skrivit att sockerberoende inte är ett biokemiskt beroende utan ett psykologiskt. Då påstod forskare att de inte kunde hitta bevis på at människor kan bli beroende av substanser i mat.

James DiNicolantonio, forskare på St. Luke’s Mid-America Heart Institute, motbevisar detta, liksom studien från Queensland University of Technology. I sin publikation om farorna med socker skriver han:

"När man tittar på djurstudier som jämför socker med kokain ser man att även om råttorna är beroende av kokain så kommer nästan alla, när man sen introducerar socker, byta till sockret.” 


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.