Coca-cola stäms i USA - får inte längre säga att "vattnet" är nyttigt

Vattendrycken innehåller mer socker än vad många ska få i sig under en hel dag.

En domstol i USA har beslutat att Coca-Cola har vilselett kunderna när de kallat sin dryck Vitaminwater "häslosam". Nu tvingas bolaget uppdatera de etiketter man använder på flaskorna och tvingas då även lägga till "added sugars" på två ställen. Detta skriver Fortune.

Vitaminwater är en av många produkter som Coca-Cola lanserat i ett försök att även tjäna pengar på den växande hälsomedvetenheten i samhället. Man har kallat drycken hälsosam vid upprepade tillfällen och överlag påstått att den är "bra för kroppen".

LÄS ÄVEN: Coca-Cola köpte experter - som kallade läsken "hälsosam"

På dryckens etikett har det bland annat stått "vitamins + water = all you need" och "this combination of zinc and fortifying vitamins can...keep you healthy as a horse". Man har även påstått att drycken ska kunna skydda dig från diverse olika sjukdomar, den ska vara bra för både ögon och leder. Redan 2009 tog man bort dessa påståenden, då inleddes rättegången först mot bolaget."Drycker med hög sockerhalt har kopplats till både viktökning, diabetes och hjärtsjukdomar", säger en av de advokater som lett rättegången.

En flaska med 56 cl Vitaminwater innehåller mellan 29 till 31 gram socker. Det rekommenderade dagliga intaget av socker är enligt USA:s hälsomyndighet 37,5 gram för vuxna män och 25 gram för vuxna kvinnor, skriver Fortune. För en vuxen kvinna skulle alltså ett stort glas av Vitaminwater innehålla mer socker en vad denne ska få i sig på en hel dag. Innehållet kan dessutom jämföras med Coca-Cola, där innehåller en liten burk (33 cl) 39 gram socker.

 

"Vi är nöjda med att man nått en uppgörelse i detta fall", säger en talesperson för läskjätten till Fortune. "Trots att vi håller fast vid de åsikter vi uttryckt i rättegången kan vi se att det inte är rimligt att fortsätta denna dyra process."

MER OM LÄSK
Här blir det olagligt att sälja läsk utan att varna för hälsoriskerna
Sockerskatten gav resultat - nu köper de mindre läsk och mer vatten
Warren Buffets snabbmatsjätte stryker läsken från barnmenyerna
Professorn sågar sockerersättningar - "vi behöver nolltolerans"


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.