Mobilpionjären: "Återvinning är ohållbart"

2 miljarder smartphoneanvändare som i genomsnitt byter modell var 18:e månad. Spansk-finska Alejandro Santacreu menar att det är ohållbart och har tagit fram Puzzlephone som bara består av tre delar som lätt kan uppdateras i stället för att bytas.

"Även om du skulle kunna återvinna 100 procent av delarna i en smartphone är det en återvändsgränd. Återvinning i sig förbrukar massor med energi och länder som Kina har redan stora berg av elektronikskrot", säger Alejandro Santacreu, 35-årig grundare och vd av det finska bolaget Circular Devices.

Hans lösning på problemet, Puzzlephone, består av tre enkelt utbytbara delar – en hjärna (processor och minne), en rygg (skärmen) och ett hjärta (batteriet).

Tanken är att en svensk användare ska kunna gå till exempelvis en TeliaSonerabutik och enkelt laga eller uppgradera telefonen. Och fort ska det gå. Målet är max 30 sekunder. "Du kan inte vara en modern medborgare utan din smartphone i dag och folk behöver mobilen omedelbart."

LÄS ÄVEN: Konkurs för Iphone-kopian - identisk design och lägre pris var en dålig affär

Första omgången med ett par tusen telefoner beräknas finnas mot slutet av året, och på sikt är tanken att sälja mobilen som en tjänst. "Teslagrundaren Elon Musk säger att om 20 år kommer den som äger en bil att ses som en som äger en häst i dag. Det kommer att bli samma sak med mobiler."

Alejandro Santacreu kommer från San Juan i Alicante i Spanien. Fröet till affärsidén såddes när han åkte buss till jobbet och såg att många av hans medpassagerare satt med spräckta skärmar. När han frågade varför blev svaret att det var för dyrt eller komplicerat att laga telefonen.

Han menar att det är idioti att byta ut en trasig mobil och drar paralleller till att man inte byter en bil bara för att vindrutan går sönder.När han och hustrun flyttade till Finland för några år sedan fanns inga planer på att starta bolag. Han har lite skämtsamt sagt att anledningen till flytten var att "gps:en gick sönder".

Den verkliga anledningen var dock en annan. "Vi ville inte fortsätta betala skatt i ett Spanien som höll på att gå under av korruption under den ekonomiska krisen. Finland har ingen korruption och känns som ett hem för oss."

LÄS ÄVEN: Deras superbilliga smartphone kostar 7 dollar

Han började läsa vid universitetet kort efter flytten. Där deltog han i entreprenörstävlingen Pitch & Beer. Han vann inte, men fick åka två veckor till Cambridge för att få hjälp att slipa på affärsidén. Han grundade därefter Circular Devices och var därmed väldigt tidigt ute med modulär design av mobiler. Sedan dess har de blivit fler.

I dag arbetar Google med Project Ara och den sydkoreanska elektronikjätten LG:s modell "G5 & Friends" sopade hem mängder av priser vid årets upplaga av Mobile World Congress i Barcelona.

Konkurrensen från jättarna ser han ljust på. "Jag såg det som en validering av min idé när självaste Google hade en liknande idé. Ju fler som ger sig in på området desto mer hälsosamt för oss."

Redan för ett år sedan inledde han samarbete med den spanska tillverkaren ImasD. "Om man skapar ett finskt bolag kan man lika gärna behålla produktionen i EU i stället för att outsourca den till Kina."

Och Tapani Jokinen har gått in som designchef. Han har bland annat varit huvuddesigner för Nokia 3310 och Nokia 1100, några av de mobilmodeller som har sålt mest genom tiderna.

Lider Finland av Nokiakomplex?
"Jag tänker inte på det viset. Puzzlephone hade inte funnits utan att duktiga människor hoppat av Nokia och skapat en massa spännande bolag."

Som exempel på just det har Circular Devices inlett ett helfinskt FoU-samarbete med testbolaget Grant4Com och designbolaget Haltian.

Målet är att nå break-even inom 7 år. Vilka är största hindren?
"Det som talar till vår fördel är att folk gillar vad de ser. Annars är väl allt annat emot oss", säger Alejandro Santacreu och skrattar.

Hittills har han fått in 2 miljoner dollar från externa investerare. Den belgiske investeraren Luc de Vos har bland annat gått in som ordförande i bolaget.

Circular Devices gick också ut med Puzzlephone på crowdfundingplattformen Indiegogo hösten 2015. Målet var satt till 250 000 dollar, men man fick bara in drygt 100 000 dollar.

LÄS ÄVEN: Den 25-årige Handelsavhopparen som säljer mobiler för miljarder

"Få av dem som siktar på mer än 100 000 dollar lyckas. Telefonen kostar 450-500 dollar och vi sade till folk att de skulle få vänta 14-18 månader innan de skulle få den. Folk vill ha sin smartphone nu. Vi tror att det var det viktigaste skälet till att vi inte nådde ända fram."

Han berättar att det vanligaste svaret under första året i Finland var att det inte går att göra en sådan mobil.

I dag råder andra tongångar. "Nu handlade frågorna mest om immateriella rättigheter", säger Alejandro Santacreu.

Den här artikeln publicerades först i analysbrevet VA Case - som ger inspiration till framgång. Om du gillar VA.se kommer du att gilla VA Case.Teckna en prenumeration och ta del av både VA Case och Veckans Affärers papperstidning!


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.