Fotograf: TT / Fredrik Sandberg

Så svarar politikerna och entreprenörerna på Spotifys brev

Spotifys brev har väckt stora reaktioner.

Under morgonen skickade Spotifys grundare Daniel Ek och Martin Lorentzon ut ett öppet brev där de riktade sig till svenska politiker. I brevet skrev entreprenörerna att den politik som bedrivs i Sverige idag inte gynnar svenska startups utan snarare tvingar iväg dem. Brevet avslutades med ett hot: "Och nu krävs snabba åtgärder, annars riskerar Stockholm och Sverige att förlora i den globala konkurrensen. Och mer konkret, tusentals Spotifyjobb till USA istället för Sverige." Längst ner i artikeln hittar du en lång rad tweets om brevet.

I brevet förklarar Ek och Lorentzon att det främst är tre hinder som gör det svårt för svenska startups - bristen på bostäder i storstäderna, att för få programmerare utbildas i landet och att svenska skatteregler i praktiken gör det omöjligt för bolagen att använda sig av personaloptioner för att locka talanger från andra länder.

HELA BREVET: Öppet brev från Spotifys grundare: Svensk politik tvingar startups att flytta utomlands

Flera politiker och andra entreprenörer har reagerat på brevet. Näringsminister Mikael Damberg säger till Breakit: "Saker kanske inte händer lika snabbt som startupvärlden vill att de ska hända, och jag kan förstå deras otålighet. Deras starttider är mycket snabbare än de politiska processerna." Han menar även att regeringen redan jobbar aktivit med de tre nyckelområden som entreprenörerna pekade ut. 

Centerpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Emil Källström tycker dock inte alls att regeringen gör allt de skulle kunna göra. "Spotifygrundarna påminner oss om det vi redan visste. Sverige måste modernisera företagarpolitiken och bostadspolitiken i grunden", säger Källström till VA.se. "Regeringens saktfärdighet när det gäller exempelvis reglerna för personaloptioner var redan tidigare obegriplig. Nu får vi svart på vitt att den riskerar att driva företag som Spotify ur landet."

Partiet vill även gå Spotify till mötes på flera av de utpekade områdena. "För det första har vi sedan länge drivit precis de optionsregler Spotifygrundarna kräver. Dessa måste givetvis genomföras skyndsamt. Utöver detta behöver vi lägre skatter på jobb och företagande och färre och enklare regler för växande företag", säger Källström. "Det vore även klokt att införa programmering som ämne i grundskolan."

LÄS ÄVEN: 9 sajter där du kan lära dig att programmera - helt gratis

Bland entreprenörerna är lovorden många. I en intervju med Breakit säger Ola Sars, som grundat Soundtrack Your Brand, att programmeringsfrågan borde vara given. "Det finns väl ingen i hela Sverige som inte ställer sig undrande till varför programmering inte ingår i grundutbildningen".

"Om vi ska kunna ersätta basindustrin och driva ett nytt Sverige - och använda det varumärke och försprång som Sverige har - så borde borde politikerna vara lyhörda och agera", säger han till Breakit. "Att vi är så oproportionerligt duktiga på musik i Sverige nu är delvis ett resultat av satsningen på den kommunala musikskolan. Det är ett konkret exempel på att satsningar på utbildningssystemet faktiskt skapat framgång."

Flera kända politiker, entreprenörer och åsiktspersoner har valt att twittra om initivativet.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST