Fotograf: Ikea

Ikea anmäls - kopplas till omfattande tvångsarbete i Turkmenistan

Bomullsplockarna tvingas till arbete - och det gör varorna olagliga i USA.

I februari avslöjade TT att Ikea använder sig av underleverantörer i den totalitära diktaturen Turkmenistan. Leverantörerna producerar bomull som används i Ikeas sängkläder och produkterna har nu anmälts till tullen i USA då de misstänks vara ett resultat av tvångsarbete. Varor som associeras med denna typ av oetisk produktion är olagliga att sälja i USA.

När avslöjandet som klädjättens produktionsled kom i februari reagerade The Cotton Campaign starkt. Initiativet drivs bland annat av människorättsorganisationen Human Rights Watch och menar att all bomullskörd i Turkmenistan sker under tvång. 10 000 arbetare beräknas delta i skörden varje år och all bomull som produceras exporteras.

LÄS ÄVEN: Svenskarna som återvinner bomull - kan lösa krisen med klädavfall

Nu reagerar även Alternative Turkmenistan News (ATN) och Internationella arbetsrättsforumet (ILRF). Organisationerna anmäler importen till USA:s tullverk och det gäller specifikt sängkläderna Nyponros och Malou. Produkterna säljs i dagsläget i hela världen. Detta skriver TT.


Nyponros.

ILO skriver att man är "djupt oroad över den utbredda användningen av tvångsarbete i bomullsproduktionen vilket påverkar bönder, företag, privat- och offentliganställda, däribland lärare, läkare och sjuksköterskor, som hotas med att mista sina jobb, lönesänkningar, beslagtagen mark" med mera.

Turkmenistan räknas även som ett av världens värsta länder att bo i. På många listor hamnar landet nära stater som Nordkorea och Eritrea.

Enligt Ikea håller man i detta nu på att försöka förändra förutsättningarna i Turkmenistan. Man skriver till TT att man känner till "de utmaningar som finns inom bomullsindustrin i Turkmenistan när det kommer till tvångsarbete och därför har vi genomfört utökade kontroller och tredjepartstester på bomullsfälten och under produktionen".

LÄS ÄVEN: "Dina kläder dödar oss"


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  2. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  3. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  4. Bud på småbolaget får aktien att tokrusa – när börsen hankar sig över nollan
  5. Greta spränger drömgräns, skrotat BNP-mått och världens viktigaste affärsidéer – har du koll på vad som hänt i VA:s värld?
  1. Leif GW efter veckans sanslösa börsklipp: Håller hårt i aktierna – och ska köpa mer
  2. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  3. Turistmeckats bakgård: Övergivna bostäder i Italien säljs nu för bara 10 kronor
  4. Han gjorde som Musk fast decennier tidigare – kusliga likheter mellan dagens superentreprenör och Howard Hughes
  5. ”Digitala uppstickare snor kunderna – medan storbankerna kliar sig i huvudet”

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.