21 barn stämmer USA:s regering: Ni måste göra mer för att bromsa den globala uppvärmningen

Ungdomarnas stämning kan sätta igång en enorm domino-effekt.

En unik stämningsansökan har tagit sig vidare till domstolen i Oregon - 21 unga amerikaner, alla mellan 8 och 19 år gamla, stämmer sin egen regering. De unga målsägarna vill att regeringen ska ta sitt ansvar för att man inte agerat snabbt nog för att minska utsläppen av de växthusgaser som bidrar till den globala uppvärmningen. Detta skriver Mashable. 

Thomas Coffin, som är domare i detta fall, menar att det inte finns något liknande tidigare fall som kan guida domstolen genom denna rättegång. Han menar dock att denna ansökan, till skillnad från många andra miljörelaterade fall, har en tydlig grund och därför ska tas upp i domstol. Han säger bland annat att ansökan innehåller nog med fakta och att det finns skäl att undersöka om ungdomarnas rättigheter kränkts.

LÄS ÄVEN: Populärt schampo stäms av hundratals kunder - har gjort dem flintskalliga

De målsägandes ansökan presenterades av organisationen Our Children's Trust. Både USA:s regering och flera stora energibolag som jobbar med fossila bränslen har försökt att få domstolen att neka de målsägandes ansökan. "Vår generations framtid är hotad", sa en 16-åring som ingår i gruppen till Mashable. "Folk pekar ut vår generation som drömmare, men hopp är inte det enda verktyget vi har. Jag är en tonåring, jag vill göra vad jag älskar och leva ett liv fyllt av möjligheter. Jag vill att generationen efter mig får samma möjligheter."

I stämningsansökan uppger ungdomarna att regeringens misslyckade försök att bromsa den globala uppvärmningen har skadat dagens unga och kommer skada kommande generationer. Man menar även att regeringen på detta sätt kränkt deras rättigheter och pekar då på rätten till "frihet och att leva".

LÄS ÄVEN: Vattenfall vs Trump: 1 - 0

Det är unikt att inkludera kommande generationer som brottsoffer på detta sätt och det gör att rättegången kommer att kräva en rad nya grepp. Grundtesen i ansökan är att regeringen vetat i flera år att utsläpp från exempelvis fossila bränslen är farliga för miljön, men att de trots det valt att inte agera. Man nämner bland annat en studie från 1979 som släpptes under regeringens namn och som tydligt visade att det är farligt för miljön att bränna fossila bränslen.

President Obama har under de senaste åren försökt att få igenom flera förslag som ska skära ner på landets utsläpp, men i detta nu befinner sig förslagen i "legal limbo", skriver Mashable. Bland republikanerna finns nämligen fortfarande en stor del politiker som påstår att "global uppvärmning inte existerar".

Om denna stämning skulle vinnas av målsägarna öppnar det upp för en rad liknande stämningar, både i USA och i resten av världen. Detta skulle kunna sätta ytterligare press på världens regeringar som ännu inte lyckats ta tag i hårdhandskarna för att rädda världen från den globala uppvärmningen.  

LÄS ÄVEN: 4 infographics som visar att människans förhållande till mat är livsfarligt - både för oss själva och planeten


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Så brädade han konkurrensen i ”världens hårdaste yrke” – slog alla rekord som dammsugarförsäljare
  2. Affärsängeln bakom Malmös tech-succéer: ”Det är impact som gäller för mig nu”
  3. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  4. Tesla rasar på börsen efter beskedet att 3000 anställda sparkas
  5. Här är det klart vanligaste jobbet miljardärerna hade innan de blev snuskigt rika
  1. Länsförsäkringar och Swedbank höjer bolåneräntor
  2. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  3. Svensk-brittiske miljardären: ”EU-kommissionen har lurat byxorna av Theresa May”
  4. SBAB går mot strömmen och sänker bolåneräntor
  5. Här är det klart vanligaste jobbet miljardärerna hade innan de blev snuskigt rika

För dig som prenumerant