Fotograf: TT / Nick White

Varning för mobilzombies: Vett och etikett när du använder din lur

Sverige är ett av världens mest mobiltäta länder och andras mobilvanor kan reta vem som helst till vansinne. Socionomen Sven Rollenhagen har skrivit "Mobikett - handbok för mobilzombies" och lär dig undvika de värsta klavertrampen.

Prat om jobb, hälsa eller rena gräl kan reta upp vem som helst som lyssnar. Oavsett ämne blir vi mer uppretade när någon pratar i mobilen är när vi bevittnar ett samtal mellan två parter. "Helt enkelt för att vi omedvetet försöker lista ut vad den andra parten säger", menar experten Sven Rollenhagen.

Här är hans tips för att inte bli en mobilzombie - en person så uppslukad av mobilen att han eller hon inte märker vad som sker i omgivningen.

1 Skippa häftiga ringsignaler Allt fler väljer ljudlöst med vibration. Diskret fågelsång är ett alternativ om du ändå vill höra när det ringer.

LÄS ÄVEN: 6 appar som hjälper dig bli av med ditt mobilberoende

2 Lägg ned mobilen på möten Kolla inte Facebook, mejl och annat. Satsa på korta möten i stället.

3 Tala inte om ditt privatliv Kupa handen om du måste. Håll mobilen på samma sätt som när du nyser.

4 Messa inte och gå samtidigt Du riskerar att springa på andra människor eller rentav bli överkörd.

5 Svara inte när du kör bil Lagen säger att det är okej så länge det inte inverkar "menligt" på körningen, men det är bäst att låta bli.

LÄS ÄVEN: Forskare: Mobilerna förstör vår empatiska förmåga

6 Använd inte läckande lurar Skaffa hörlurar som fångar upp allt ljud så att det inte "läcker" till omgivningen på buss och tunnelbana.

7 Lägg inte ut alla bilder Fokusera på semestern, konserten eller festen. Bilder kan du lägga ut när du kommer hem. Försäkra dig om att det är okej att tagga personer på Facebook.

8 Gör en digital detox Tänk på att inte vara ständigt nåbar för jobbet, inte använda mobilen i sängen och visa hänsyn i tv-soffan. Avprogrammera dig genom yoga, meditation eller liknande. Bered dig på en sak som är säker: tiden före smarta telefoner kommer inte tillbaka.

LÄS ÄVEN: Så flyr du ekorrhjulet och börjar jobba från stranden


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant