Fotograf: TT / Jenny Leyman

Världens bäst betalda svenska vd - 156 miljoner i kuvertet

Post it-lapparna har gjort honom stenrik.

Inge G Thulin är den svenska toppchef som har det fetaste lönekuveret. Som vd och ordförande för post it-jätten 3M lyckades han förra året dra in 158,6 miljoner kronor. 3M är noterat på New York-börsen och Thulin äger också aktier i bolaget som värderas till 1,4 miljarder kronor. Detta skriver Di.

2012 blev Thulin vd för bolaget som främst förknippas med varumärken som Postit, Scotch, Scotch-Brite och Thinsulate. Under de senaste fyra åren har han lyckats dra in runt 577 miljoner kronor, vilket gör honom till en uppenbar vinnare bland svenska chefer när det gäller just löner.

LÄS ÄVEN: Svenske vd:n har kört ryska biljätten i botten - nu får han sparken

2015 intervjuades han av Veckans Affärer och sa då att hans rikedom inte hade förändrat vem han var. "Man förändras, men inte på grund av pengar, utan på grund av vad man gör och ser. Med pengar kan man naturligtvis göra andra saker, resa mer om man vill, hjälpa sina barn och barnbarn. Så ja, man kan göra saker med pengar, men i princip tror jag också att rikedom gör att du blir mer ödmjuk."

Innan han nådde bolagets topp hade han verkat inom bolaget i över 30 år. I dag basar han över 90 000 anställda och en mångmiljard omsättning. Att han fick jobbet menar han dock inte beror på att han minglat på golfbanan."I mitt fall har inget skötts vid sidan av jobbet. Jag är kanske unik, kom från Malmö, började jobba i Göteborg för ett stort amerikanskt företag och gick hela vägen till toppen. Jag är inte amerikan, jag hade inga kontakter i USA över huvud taget och jag kommer inte från någon bakgrund där föräldrar satt i stora företagsstyrelser. Så mitt svar är: nej, du behöver inte vara med i några klubbar. Det har säkert spelat roll för vissa, men tittar du på Inge Thulin från Malmö så finns det ingenting som kan få dig att säga att han åkte på räkmacka rakt in i ett av världens största företag och nu sitter där som styrelseordförande och koncernchef", sa han 2015.

HELA INTERVJUN: USA:s mäktigaste svensk: "Allt är större i USA - lönen också"


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. H&M tar upp kampen med Ikea – här är deras nya möbelsatsning
  2. McDonalds skrotar plastsugrören i en av kedjans största marknader – och Norden står näst på tur
  3. Förvaltaren: Dags att sälja kursraketen som tokhaussas av marknaden
  4. Storbanken: Bopriserna kommer fortsätta dyka
  5. Elon Musk hånar blankarna i Tesla: Deras korta positioner ”exploderar” inom 3 veckor
  1. Nu störtdyker försäljningen av bostäder i Stockholm
  2. Idag slog H&M:s senaste satsning AFound upp dörrarna – här är VA:s dom
  3. Den här skräckinjagande grafen visar hur Sveriges BNP riskerar att falla fritt i år
  4. Efter 100 000 simuleringar: AI har svaret på vem som vinner fotbolls-VM – och det är inte Tyskland
  5. H&M-aktien faller tungt på börsen idag – det här är anledningen

För dig som prenumerant