Fotograf: TT / Bertil Ericsson

SHB, SEB och Swedbank - Finansinspektionen gräver djupare i Panamahärvan

”Nordea är inte den enda banken i Panamadokumenten. Det är svårt att bedöma om det är ett särfall," säger finansmarknadsministern. 

Finansinspektionen, FI, har beslutat att inkludera även de tre storbankerna Handelsbanken, SEB och Swedbank i uppföljningsarbetet till följd av Panamaläckan. 

”Vi har beslutat att inkludera även de tre storbankerna Handelsbanken, SEB och Swedbank i uppföljningsarbetet. Övriga banker tar vi vid ett senare tillfälle. När detta kommer att ske kan vi inte svara på i dagsläget,” uppger Peter Svensson, pressekreterare på Finansinspektionen till säger han till nyhetsbrevet Fond & Bank

Finansmarknadsminister Per Bolund säger samtidigt att regeringen är beredd att vidta åtgärder.

”Regeringen är beredd att vidta åtgärder om det skulle visa sig behövas av Finansinspektionens, FI:s, granskning av Nordea med flera banker till följd av Panamaläckan,” säger finansmarknadsminister Per Bolund till Fond & Bank. Han är även beredd att skjuta till mer resurser till FI vid behov. 

Hur spritt är problemet som Panama-läckan visar på?
”Nordea är inte den enda banken i Panamadokumenten. Det är svårt att bedöma om det är ett särfall. Det vi kan göra är att gå till botten med detta. Regeringen fortsätter att jobba i Sverige och internationellt. Vi har skjutit till 10 miljoner kronor i år och 20 20 miljoner kronor från 2017 till Skatteverket för informationsutbyte med mera. 

Vad kan ni göra åt problemet?
”När enskilda ärenden uppstår är det en myndighetsfråga. Det är bekymmersamt då Nordea redan förra året fått en sanktion för brister i regelefterlevnad av penningtvättsföreskrifterna. Vi har en tät dialog med FI. Om den ser luckor i regelverket är vi beredda att vidta åtgärder för att täppa till dem.”

Ser du något ni kan göra?
”Vi har gjort mycket. Vi har fått på plats ny lagstiftning mot penningtvätt och jobbat mycket mot skatteflykt. Sverige har varit pådrivande inom OECD. Det handlar om att ha gemensamma regler om att inte kunna gömma undan pengar och att de ska skattas där vinsten uppstår.”

Har FI tillräckligt med resurser?
”De har fått ett stort tillskott. De befinner sig i en uppbyggnadsfas. Vi har en ständig dialog med dem om mer skulle resurser skulle behövas.”

Borde inte FI ha upptäckt de problem Panamaläckan visar på i den pågående uppföljningen av sanktionen mot Nordea från i maj 2015?
”Jag tycker FI gör ett utmärkt jobb. De har konstaterat att Nordea inte skött penningtvättsfrågan på rätt sätt och även givit banken en sanktion för det.”

Den här intervjun publicerades först i nyhetsbrevet Fond & Bank - som ger affärsnyheter för dig i finansbranschen.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST