Fotograf: Per Norman

Superstressade stressexperten: Så undviker jag att gå in i väggen

Hennes bok heter "Sjukt stressad" och själv ser hon en aldrig sinande efterfrågan på sina föreläsningar. Stressexperten Anna Bennich Karlstedt lever ett minst sagt hektiskt liv, men har lärt sig känna igen varningssignalerna och vet vilka metoder som fungerar för att inte gå in i väggen.

Boksläpp på Natur & Kultur med ett sista kapitel hon inte får till, en macka som hon kastar i sig i taxin och ständiga telekonferenser som pockar på uppmärksamheten. "Det händer att jag känner mig som en bluff när jag sitter i en taxi på väg till nästa stressföreläsning på andra sidan stan", säger Anna Bennich Karlstedt.

Om en legitimerad psykolog med specialistkompetens i just stresshantering inte klarar av att skapa ett stressfritt liv – hur ska vi vanliga dödliga lyckas?
"Människan är för kortsiktig till sin natur. Vi använder visserligen frontalloberna för att tänka framåt och utföra logiska beräkningar, men är mer benägna att fokusera på kortsiktiga konsekvenser av vårt beteende", säger Anna Bennich Karlstedt.

LÄS ÄVEN: Jobbstress dödar 200 svenskar varje år

Hon utformade en stressföreläsning inom Företagshälsovården för över tio år sedan. Den går som tåget än i dag. Hennes handbok "Sjuk stressad" bidrar också till att sätta fingret på det grundläggande problemet – vi håller på att stressa ihjäl oss.

VA.se rapporterade nyligen om att de senaste siffrorna från Försäkringskassan visade att antalet stressrelaterade sjukskrivningar bara ökar från en redan rekordhög nivå. "Min 6-åring kan säga 'mamma sluta stressa'. Jag visste inte vad det ordet betydde när jag var 6 år", säger Anna Bennich Karlstedt.

Rent fysiskt är människan skapt för att hantera stress vid farliga situationer, men i dag slipper vi bekämpa eller fly rovdjur. Den överhängande faran ligger snarare i att stressmekanismen är ständigt påslagen. Då uppstår lätt sömnproblem och sedan är steget inte så långt till den berömda väggen och i värsta fall allvarliga symtom som minnesluckor, högt blodtryck och koncentrationssvårigheter.

STRESSEXPERT

Namn: Anna Benich Karlstedt.
Gör: Leg psykolog som jobbar med KBT på egen mottagning deltid, som personalchef i byggbranschen deltid.
Aktuell: Kommande boken "Vägen genom skilsmässan", stående gäst i TV4:s Nyhetsmorgon, gjorde nyligen en SVT-serie om unga och om rädslan för att hålla tal.

Hennes erfarenhet har dock lärt henna att känna igen stressrelaterade varningssignaler som alltifrån magkatarr till att tålamodet tryter gentemot nära och kära.

Jag beskriver att jag upplevde en stressig situation med en högljudd man som skötte kontoret på bussn på väg in till jobbet. Han sörplade oavbrutet på kaffe för att få koffeinkickar. Annica Bennich Karlstedt förklarar att fenomenet kallas affektsmitta och påverkar oss människor mer än vad vi tror. "Vi kan känna oss stressade bara genom att folk går fort eller suckar högljutt", säger hon.

LÄS ÄVEN: "Svenska företag tänker för kortsiktigt - och kör sina anställda in i väggen"

Här ingår även vad hon kallar effektivitetssjukan – till exempel ta av jackan efter att vi satt igång på datorn eller famla efter koppen samtidigt som vi slår på kaffemaskinen. Annica Bennich Karlstedt menar att vi måste fråga oss vad vi kan göra med några få sekunder hit eller dit. Svaret är - ingenting.

Hon brukar träna sig på att göra tvärtom och slösa med sekunderna i stället för att spara. Det kan handla om att ställa sig i längsta kön på ICA Maxi eller stå still i rulltrappan. Hon finner också ett lugn i tillvaron genom att långsamt dricka en kopp te, dofta på barnens hår medan de ser på film som de redan sett hundratals gånger eller rentav ta en skogspromenad.

"Motion 20-30 minuter per dag får upp pulsen. Det ger bra skydd mot stress och ger en djupare återhämtning rent fysiologiskt", säger Anna Bennich Karlstedt. Hon berättar också hur hon nyligen besökte ett konsultföretag med 30 anställda där fyra hade gått in i väggen och ytterligare tre hade sagt upp sig. Chefens bristande kunskaper började straffa sig i form av att man tvingades säga nej till uppdrag, konstaterar Anna Bennich Karlstedt.

Vad har individen för ansvar?
"Våga tala om när det går överstyr. Fungerar det inte med chefen får man tala med chefens chef och rentav gå samman med andra medarbetare när man gör det. Sedan är vissa chefer tyvärr ignoranta och styrs av nästa kvartalsrapport oavsett", säger Anna Bennich Karlstedt.

Men vi är superstressade idag trots att vi har skapat teknik som sköter många uppgifter?
"Jo, men företagen har minskat antalet anställda i takt med teknikutvecklingen. Ta journalister. Förr fick ni ta er till Stadsbiblioteket och diarier för att inhämta information. Nu räcker det med nätet. Tekniken har snarare gjort att huvuden rykt", säger Anna Bennich Karlstedt.

När ska det sluta? Ser du några ljusglimtar?
"Vi börjar kanske förstå vidden av problemet. Då jag var liten satt telefonen fast i väggen och det gick inte att bli nådd dygnet runt, butikerna var stängda på söndagar och TV1 och TV2 tog slut lagom sent på kvällen. Nu kan vi handla dygnet runt och får inte ens ha tråkigt på Långfredagen", säger Anna Bennich Karlstedt.

LÄS ÄVEN: Stressforskaren: "Lägg ner idén om att alla ska vara så himla effektiva"

Hjälp till självhjälp
1. Lär dig känna igen kroppsliga stressignaler och ta dem på allvar.
2. Signaler är alltifrån ont i nacke och axlar, stickningar och yrsel till magkatarr och irritation mot nära och kära.
3. Planera in återhämtning, till exempel en kväll i kalendern för något avkopplande. Titta exempelvis på en film med barnen. Då kan du slumra med gott samvete.
4. Lägg in raska promenader, de behöver inte vara långa. Motion ger djupare och snabbare återhämtning rent fysiskt, vilket minskar risken att gå in i väggen.
5. Tänk på att återhämtningens effekter skiljer sig åt mellan individer. Lista ut vad som ger avkoppling för just dig.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST